Τοποθετούν τελεφερίκ στο… «Γιβραλτάρ της ανατολής». Με μοναδική ιστορική και αρχαιολογική σημασία

Ο τόπος μας

Το πρώτο βήμα για την εγκατάσταση τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, έγινε. Το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολικό προϋπολογισμό 6.800.360 ευρώ, ώστε  να καταστεί το  μνημείο προσβάσιμο σε όλους.

Το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία τελεφερίκ για την εξασφάλιση της πρόσβασης στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας, αλλά και την ταχύτερη προσέγγιση της, σε περίπτωση έκτακτων αναγκών (μεταφορά ασθενούς, τραυματία ή πυρκαγιάς κ.α).

Παράλληλα, προβλέπεται η διαμόρφωση δικτύου διαδρομών περιήγησης στην Άνω Πόλη, η σύνδεση του χώρου άφιξης με επισκέψιμα μνημεία και η αποκατάσταση της ανωδομής του τείχους της Άνω Πόλης.

Η Μονεμβασία, πέρα από την μοναδική ιστορική και αρχαιολογική της σημασία, αποτελεί ένα σημαντικό προορισμό. Το τελεφερίκ πρόκειται να διευκολύνει, όχι μόνο την πρόσβαση στην Άνω Πόλη και στο Ναό της Αγίας Σοφίας, αλλά και να επιτρέψει σε ΑμεΑ και, γενικά, σε εμποδιζόμενα άτομα να προσεγγίσουν τα ιδιαίτερα σημαντικά μνημεία της καστροπολιτείας.

Στα μεσαιωνικά τείχη της, τα παλιά αρχοντικά, τα πέτρινα σπίτια, οι βυζαντινές εκκλησίες, οι αψίδες, οι μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι και τα λιθόστρωτα δρομάκια συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Η Μονεμβασιά φαντάζει σαν πλωτό φρούριο, καθώς μόνο μια στενή λωρίδα γης, μια γέφυρα, τη συνδέει με τη στεριά. Εξ ου και το όνομά της, από τη σύνθεση των λέξεων «μόνη» και «έμβαση», δηλαδή τη μοναδική είσοδο που την ενώνει με τον έξω κόσμο. Ο επιβλητικός βράχος αποκόπηκε από τη Λακωνία στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. όταν σημειώθηκε ισχυρός σεισμός.

kastrotismonemvasias

Η Μονεμβασιά είναι κτισμένη πάνω σε ασβεστολιθικό βράχο στη νοτιοανατολική ακτή της Πελοποννήσου, περίπου 20 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Μαλέας. Ο βράχος έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρο, μέγιστο πλάτος 600 μέτρα και μέγιστο ύψος 198,5 μέτρα. Γύρω από τους γκρεμούς υπάρχει λωρίδα ξηράς. Η κορυφή του βράχου είναι σχετικά ομαλή και κεκλιμένη.

Το παρωνύμιο της Μονεμβασιάς είναι «Γιβραλτάρ της ανατολής», επειδή τυγχάνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ. Σήμερα η Μονεμβασιά συνδέεται με τη ξηρά με γέφυρα, στην οποία υπάρχει άνοιγμα για να περνούν βάρκες. Στο παρελθόν, εκατέρωθεν της γέφυρας υπήρχε λιμάνι. Στην κορυφή του βράχου βρίσκεται η Πάνω Πόλη και η Κάτω Πόλη βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του βράχου.

Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος την αποκαλούσε «πέτρινο καράβι». Καταγόταν από τη Μονεμβασία, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του. Φημίζεται και για τη Μαλβαζία (ή Μαλβασία) που είναι ένα γλυκό, λιαστό κρασί που παράγεται στην περιοχή, προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π).

Σύνολο επισκέψεων 1,511 , Σήμερα 2