Ονομαζόταν Μουνιχία και το άλλαξαν επειδή η λέξη… προκαλούσε

Ταξιδεύοντας...

Βλέπετε το Μικρολίμανο ή Φανάρι ή λιμένας Κουμουνδούρου, πρώην Τουρκολίμανο και στην αρχαιότητα Λιμένας Μουνιχίας, που σήμερα αποτελεί τουριστική τοποθεσία του Πειραιά. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Πειραϊκής χερσονήσου συνορεύοντας με την συνοικία του Νέου Φαλήρου.

Το 1925 η ειδική επιτροπή που συστάθηκε τότε για την διόρθωση τοπωνυμιών και σημείων του Πειραιά ονομάτισε επίσημα τον λιμένα αυτόν επαναφέροντας την αρχαία ονομασία Λιμένας Μουνιχίας. Η νέα όμως ονομασία δεν κατάφερε να καθιερωθεί, λόγω του κακόηχου στη νεοελληνική, έναντι του επικρατέστερου Τουρκολίμανο μέχρι το 1967 όταν ο τότε δήμαρχος Αριστείδης Σκυλίτσης με απόφασή του καθιέρωσε το νέο όνομα Μικρολίμανο.

Το λιμανάκι αναγεννήθηκε μέσα από μια σημαντική ανάπλαση που έδωσε ένα εντυπωσιακό λίφτινγκ στην ιστορική περιοχή. Η πιο εμφανής αλλαγή είναι ότι το όμορφο λιμανάκι «ξεφορτώθηκε» τις αυθαίρετες κατασκευές-πέργκολες των καταστημάτων και πια ο πεζόδρομος, πλάτους 5 μέτρων, δίπλα στη θάλασσα είναι ελεύθερος για όλους να τον χαρούν. Ακόμα απέκτησε νέους αγωγούς ομβρίων υδάτων, νέα παροχής ύδρευσης, νέο σύγχρονο φωτισμό.

Σύνολο επισκέψεων 1,009 , Σήμερα 3