Στα μάτια, καθημερινά, χιλιάδων επιβατών ενός πολυσύχναστου σταθμού του Μετρό…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Ο Πάνος Φειδάκης υπήρξε σημαντικός δημιουργός της νεότερης γενιάς. Γεννήθηκε στο Αίγιο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1976 μέχρι το 1981 με δασκάλους τους: Δημήτρη Μυταρά, Γιάννη Μόραλη και Γιώργο Μαυροΐδη.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, ο Πάνος Φειδάκης, ζωγράφιζε την  “εικόνα” στο βάθος της. Ήταν εκ φύσεως προικισμένος να βλέπει την διαύγεια του φωτός. Να ψάχνει την έκφραση. Λυρικά να ντύνει την απλότητα. Να ταχτοποιεί τις φωτοσκιάσεις. Να πλάθει “στο τοπίο, ζωή”.

Αξιόλογη επιτυχία του ήταν η βράβευσή του, με πρώτο βραβείο, στον διαγωνισμό του “Αττικό Μετρό Α.Ε.” , για την αισθητική βελτίωση του Σταθμού του “Μεγάρου Μουσικής” της Αθήνας. Το έργο του “Μπαμπουζίνες” επέλεξε η επιτροπή, για να κοσμήσει τον πολυσύχναστο αυτό καλλιτεχνικό χώρο.

Το έργο παρουσιάζει χελιδόνια εν στάση και είναι η συνέχεια ενός άλλου έργου του, με τα “χελιδόνια εν πλω” και την ονομασία: “Ελευθερία”.

Το έργο αναπτύσσεται πάνω στη μαρμάρινη επιφάνεια του κεντρικού τοίχου, με διάσταση 180Χ780εκ. Τα ψηφιδοποιημένα πουλιά είναι τοποθετημένα με τέτοια μαεστρία, που νομίζει κανείς πως πρόκειται για ανάγλυφο. Τα καλώδια πάνω στα οποία κάθονται, είναι πραγματικά συρματόσχοινα, αυλακωμένα μέσα στο υλικό του τοίχου. Πέθανε πρόωρα στην Ανάβυσσο Αττικής, σαν σήμερα, στις 7 Μαΐου του 2003 σε ηλικία 47 ετών…