Το εγκατέλειψαν… Ένα ερείπιο, αφημένο στο έλεος του χρόνου, αντί για μουσείο ιστορίας… Βίντεο

Ο τόπος μας

Η πλέον γνωστή, παγκοσμίως, ντίβα της όπερας, Μαρία Κάλλας, το κανονικό επίθετό της ήταν Καλογεροπούλου, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ωστόσο η μητέρα της καταγόταν από τη Στυλίδα Φθιώτιδας και ο πατέρας της από το Νεοχώρι Ιθώμης, στο Μελιγαλά Μεσσηνίας.

Στο Νιοχώρι, λοιπόν, όπως είναι γνωστό σήμερα το χωριό και σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. από την Πηγάδα του Μελιγαλά, αφού περάσει κανείς το γεφύρι της Μαυροζούμενας, μια πινακίδα ότι βρίσκεται πια στον τόπο καταγωγής της διάσημης σοπράνο υποδέχεται τον επισκέπτη στο χωριό.

Κοντά στην πλατεία του χωριού η δίγλωσση ταμπέλα ενημερώνει για την οδό «Οδός Μαρίας Καλογεροπούλου (Κάλλας)/ Marias Kalogeropoulou (Kallas)», ενώ λίγο μετά συναντάται και το εγκαταλελειμμένο και μισογκρεμισμένο, πια, πατρογονικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας.

Δείτε το άγνωστο πατρικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας στη Μεσσηνία - Aftodioikisi.gr

Η εικόνα σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει το μεγαλείο της διάσημης σοπράνο, καθώς το άλλοτε σπίτι των Καλογεροπουλαίων σήμερα μοιάζει περισσότερο με ερείπιο, αφημένο στο έλεος του χρόνου που πασχίζει να αντέξει όρθιο στις κάθε λογής θεομηνίες. Το πατρογονικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας έχει περάσει εδώ και μερικά χρόνια στην κυριότητα του Δήμου Οιχαλίας, ο οποίος έχει σκοπό να το αποκαταστήσει και να το λειτουργήσει ως επισκέψιμο μουσειακό και ερευνητικό κέντρο για τη ζωή και την καριέρα της μεγάλης καλλιτέχνιδας.

Μάλιστα, κάθε καλοκαίρι διοργανώνουν στον προαύλιο χώρο του μισογκρεμισμένου σπιτιού συναυλίες όπερας, με σκοπό να τιμήσουν τη «δική τους» Μαρία Κάλλας.

Το βίντεο της ομάδας haanity