Έφτασαν μέχρι τις κορυφές του Ολύμπου από φόβο για τον κορωνοϊό. Αυξημένη κίνηση από ταξιδιώτες

Ο τόπος μας

Αυτή τη χρονική περίοδο παρατηρείται αυξημένη κίνηση από Έλληνες ταξιδιώτες στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου, λόγω κορωνοϊού. Πάρα πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται τη διασπορά του covid-19 με αποτέλεσμα να επιλέγουν για ολιγοήμερες διακοπές τον Όλυμπο. Οι διακοπές αυτές είναι φθηνότερες από το να πάνε σε κάποιο νησί, ενώ δίνουν και οικονομική ανάσα στις γύρω περιοχές. Αυτή η αυξημένη κίνηση, συνήθως ήταν την περίοδο του Σεπτεμβρίου και όχι από τόσο νωρίς.

Σύμφωνα με άτομα του Φορέα Διαχείρισης Δρυμού Ολύμπου, «όπως φαίνεται η πανδημία του κορωνοϊού έχει ωθήσει πολλούς Έλληνες να αφήσουν τις παραλίες και να πάρουν τα βουνά. Υπάρχει μια αυξημένη κίνηση στον Όλυμπο, όπου έρχεται κόσμος κάθεται για 2 με 3 ημέρες και ξεκουράζεται, ενώ απολαμβάνει το τοπίο και τις ομορφιές του Ολύμπου. Οι περισσότεροι που έρχονται είναι από Θεσσαλονίκη και Λάρισα, αλλά υπάρχουν ταξιδιώτες και την υπόλοιπη χώρα. Βλέπουμε μια κινητικότητα στα καταλύματα στο Λιτόχωρο τα οποία σε σχέση με άλλα καταλύματα δείχνουν μια καλύτερη εικόνα. Αυτή την κίνηση την παρατηρούσαμε κυρίως τον Σεπτέμβριο, αλλά ο κορωνοϊός έχει λειτουργήσει με τρόπο που αρκετός κόσμος για να αποφύγει την πολυκοσμία έρχεται στον Όλυμπο».

Όλυμπος: Διακοπές στη δροσιά και με αποστάσεις ασφαλείας | Euronews

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δρυμού Ολύμπου κ. Άρης Νίκας, μιλώντας στο protothema επισημαίνει και έναν μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει και δεν είναι άλλος από το ελεύθερο κάμπινγκ σε περιοχές του βουνού στις οποίες δεν επιτρέπεται το κάμπινγκ. «θα ήθελα να κάνω έκκληση στους επισκέπτες να μην κατασκηνώνουν όπου βρουν δίπλα σε ποτάμια ή σε μέρη που δεν επιτρέπεται τα κάμπινγκ. Οι φύλακες του Δρυμού κάνουν ελέγχους και έχουμε πολλές αναφορές για κατασκηνωτές οι οποίοι φεύγοντας αφήνουν τα σκουπίδια τους ή ανάβουν και φωτιές που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες. Θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε το βουνό».

Εθνικός Δρυμός είναι μία φυσική περιοχή, που έχει ιδιαίτερη οικολογική σημασία, λόγω της σπάνιας και ποικιλόμορφης χλωρίδας και πανίδας, λόγω των γεωμορφολογικών σχηματισμών του υπεδάφους, των νερών, της ατμόσφαιρας και γενικά του φυσικού τους περιβάλλοντος. Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου ήταν ο πρώτος Εθνικός Δρυμός που θεσμοθετήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το 1938.

Όλυμπος: Μικρός οδηγός για την πιο συναρπαστική βόλτα στην κορυφή ...

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από το 1981 Απόθεμα της Βιόσφαιρας από το Πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO. Ο Όλυμπος έχει συμπεριληφθεί στο Δίκτυο NATURA 2000, ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ειδική Ζώνη Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα (για τους οικοτόπους και για τα άγρια πουλιά. Πολυάριθμα είδη χλωρίδας και πανίδας προστατεύονται.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε τον Πιερικό και Θεσσαλικό Όλυμπο αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο προκειμένου να προστατευθούν οι διάσπαρτοι αρχαιολογικοί του χώροι, καθώς και η συνολική εικόνα του, που αποτελεί και την κατ’ εξοχήν μνημειακή και ιστορική του όψη, από κάθε είδους έμμεση και άμεση αλλοίωση.