Με αυτό το γλυκό της Λήμνου… “έγλειφε τα δάκτυλά του” ακόμη και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Δείτε ποιο είναι…

Διατροφή

Αυτό είναι ένα παραδοσιακό γλυκό στη Λήμνο με μεγάλη ιστορία και βαρύ όνομα… Είναι “Τα βενιζελικά”.

Είναι γνωστό ότι το νησί αυτό του βόρειου Αιγαίου είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος. Σε ότι αφορά στα γλυκά αυτό που “κλέβει την παράσταση” είναι τα “Βενιζελικά”, που είναι απολαυστικά κεράσματα με λευκή επίστρωση γλυκιάς βανίλιας και σοκολατο-αμυγδαλένια γέμιση.

Πήραν το όνομά τους από το γεγονός ότι άρεσαν πολύ στον Ελευθέριο Βενιζέλο που τα δοκίμασε κατά την επίσκεψή του στη Λήμνο μετά την απελευθέρωση του νησιού.

Ήταν Μάιος του 1934 και είχαν περάσει πάνω από 20χρονια μετά την απελευθέρωση της Λήμνου το 1912 και την ένταξή της στο Ελληνικό κράτος. Το νησί επισκέφτηκε εκείνη τη χρονιά ο επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο μεγάλος πολιτικός άνδρας αποβιβάστηκε στο Ρωμέικο γιαλό στη Μύρινα, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Εκεί βρισκόταν ήδη πλήθος κόσμου για να τον καλωσορίσει.

Μαζί με άλλα παραδοσιακά εδέσματα οι νησιώτες έδωσαν στον τέως πρωθυπουργό κάποια χειροποίητα μικρά φοντάν με λευκό γλάσσο και αμύγδαλο. Άρεσαν τόσο πολύ στον μεγάλο πολιτικό άνδρα που ζήτησε και άλλα. Έκτοτε, τα γλυκά που δεν είχαν κάποιο όνομα, πήραν αυτό του Ελευθέριου Βενιζέλου.