Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το μυθικό βουνό της Ελλάδας… Πως θα κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση…

Ο τόπος μας

Ήρθε η ώρα της διεθνούς αναγνώρισης ενός ιστορικού βουνού, του Ολύμπου… Ήδη συνήλθε η τριμερήςς Επιτροπής, που έχει συσταθεί από εκπροσώπους των δύο Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο φάκελος θα κατατεθεί στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον Σεπτέμβρη 2022 και θα εξεταστεί τον Ιανουάριο του 2023.

Ο Όλυμπος άρχισε να σχηματίζεται πριν από 200.000.000 χρόνια όταν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκονταν στον πυθμένα μια ρηχής θάλασσας. Τα κύρια υλικά από τα οποία αποτελούνταν οι ορεινοί όγκοι ήταν διάφορα είδη σχιστόλιθων, μάρμαρα, δολομίτες ασβεστόλιθοι και άλλα, από τα οποία αργότερα σχηματίστηκαν τα σημερινά πετρώματα στις διάφορες περιοχές του Ολύμπου.

Η Επιτροπή, προκειμένου να συντάξει την πρόταση της υποψηφιότητας του Ολύμπου θα στηριχθεί στον φυσικό πλούτο, και την πολιτιστική κληρονομιά –υλική και άυλη- του μυθικού αυτού βουνού, που καταγράφηκε στα Ομηρικά έπη και τα μεγάλα λογοτεχνικά έργα της αρχαιότητας, αποτελώντας ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς. Αναφορικά με τα περιβαλλοντικά κριτήρια, ο Όλυμπος διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα, ειδικά όσον αφορά τη χλωρίδα του, με πάνω από 20 τοπικά ενδημικά είδη, πολλά από τα οποία αναπτύσσονται σε υποαλπικά λιβάδια σε μεγάλα υψόμετρα. Για παράδειγμα, μέσα σε ασβεστολιθικές ρωγμές αναπτύσσεται το ενδημικό είδος Jankaea holdingreichii, ένα φυτικό λείψανο της Εποχής των Παγετώνων.

Ο Όλυμπος βρίσκεται ήδη στον ενδεικτικό κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ από το 1981 η UNESCO τον ενέταξε στον παγκόσμιο κατάλογο αποθεμάτων βιόσφαιρας του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα». Με Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται να εκδοθεί μετά από πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Όλυμπος και η ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης 366.000 στρεμμάτων, τίθεται υπό αυστηρό καθεστώς προστασίας με ορισμένες χρήσεις γης. Όλα τα υφιστάμενα καθεστώτα προστασίας πρόκειται να συμπεριληφθούν στον φάκελο που θα συνταχθεί, ενισχύοντας την εν λόγω υποψηφιότητα.

 4 Σύνολο επισκέψεων,  1 Σήμερα είδαν