10 χρήσιμες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να μη μολυνθούμε από τις ιώσεις

Υγεία

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και με αφορμή την έξαρση των ιογενών λοιμώξεων, της γρίπης & του Covid-19 που καταγράφεται αυτή την εποχή, είναι καλό να διαβάσουμε 10 χρήσιμες συμβουλές του Διευθυντή ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής, του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, δρ. Τσούγκος Ηλίας, που θα μας βοηθούν να μη μολυνθούμε από τις ιώσεις

1. Να εμβολιαστούμε. Ο εμβολιασμός μπορεί να μην καλύπτει πλήρως την νόσηση, αλλά μειώνει τον κίνδυνο. Αυτός ο οποίος είναι εμβολιασμένος, έχει λιγότερες πιθανότητες να κολλήσει, αλλά και να νοσήσει βαριά.

2. Να αερίζουμε καλά τα δωμάτιά μας. Τα σταγονίδια που φεύγουν με την αναπνοή μας ή με το φτέρνισμά μας, αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, οπότε η αλλαγή του αέρα θα βοηθούσε να μην κολλήσουμε.

3. Να σαπουνίζουμε καλά και συχνά τα χέρια μας & στη συνέχεια να χρησιμοποιούμε αλκοολούχο αντισηπτικό.

4. Να μην αγγίζουμε μάτια, μύτη, στόμα με τα χέρια μας. Γνωρίζουμε ότι το 80% των λοιμώξεων μεταδίδεται από τα χέρια μας που έχουν μολυνθεί από επιφάνειες όπου εκκολάπτεται ο ιός.

5. Να μην παίρνουμε αντιβιοτικά για τη γρίπη και τις ιώσεις. Επιβαρύνουμε την κατάσταση του οργανισμού μας λαμβάνοντας αντιβιοτικά, διότι μειώνουμε τη φυσική ανοσία.

6. Ο καλός ύπνος και η σωστή διατροφή κρατούν μακριά τις ιώσεις. Αυξάνουν την ανθεκτικότητα και την αντοχή μας έναντι του ιού.

7. Προσοχή στο κρύο το χειμώνα. Αν και το κρύο το χειμώνα δεν ευθύνεται για την ανάπτυξη των ιώσεων, συνεισφέρει διότι, εάν ο ιός βρίσκεται ανενεργός στο σώμα μας, ενεργοποιείται με το κρύο.

8. Να λαμβάνουμε πολλές και μεγάλες ποσότητες από υγρά, κυρίως νερό. Η καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού μέσω του νερού αποβάλλει τις τοξικές ουσίες.

9. Να μην καπνίζουμε.

10. Εάν δεν αισθανόμαστε καλά, δίνουμε χρόνο στον οργανισμό μας να επανέλθει. Διακόπτουμε δηλαδή την καθημερινή μας ρουτίνα και ξεκουραζόμαστε στο σπίτι.