Άρχισαν να μαζεύουν το σπουδαιότερο μπαχαρικό στον κόσμο… Σώζει ζωές που κινδυνεύουν από σοβαρές ασθένειες…

Διατροφή

Ξεκίνησε η περίοδος της συγκομιδής του κρόκου Κοζάνης, ενός από τα σπουδαιότερα και ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο. Είναι η περίοδος πού οι κάτοικοι του Κρόκου της Αγ. Παρασκευής, της Καισαρειάς, της Καρυδίτσας, της Άνω και Κάτω Κώμης, της Ξηρολίμνης και της Πλατανιάς Βοϊου, αφιερώνονται οικογενειακώς στην συλλογή των λουλουδιών του κρόκου.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η λεπτεπίλεπτη φύση των ανθών του κρόκου δεν επιτρέπει τη χρήση μηχανημάτων και έτσι η συλλογή γίνεται μόνο με ανθρώπινα χέρια και πολύ υπομονή. Πρόκειται για μια απαιτητική, χρονοβόρα και απόλυτα χειρωνακτική διαδικασία στην οποία χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη για να παράγουν ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων κρόκου. Όταν ολοκληρωθεί η συλλογή στο χωράφι, ξεκινά άμεσα μια άλλη χειρωνακτική εργασία που είναι ο διαχωρισμός των μωβ λουλουδιών από τα κόκκινα στίγματα του κρόκου. Τα κόκκινα στίγματα αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο πριν παραδοθούν στον Συνεταιρισμό των Κροκοπαραγωγών.

 Με προβλήματα λόγω κορονοϊού και έλλειψης αλλοδαπών εργατών ξεκίνησε η συλλογή του Κρόκου - vetonews

Το 2019 η παραγωγή του κρόκου έφθασε περίπου στους 2,3 τόνους ενώ οι εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή αναφέρουν ότι θα κυμανθεί στα ίδια σχεδόν επίπεδα. Η αποζημίωση για τους παραγωγούς από την πώληση του κρόκου είναι πάνω από 1.000 € το κιλό, ενώ πρόσθετες ελπίδες έχει δημιουργήσει η εξαγωγή του προϊόντος στην Κίνα.

Από το 1999 ο κρόκος Κοζάνης βρίσκεται στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει αντικείμενο εντατικής έρευνας σε πολλά πανεπιστημιακά εργαστήρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Υπάρχει πληθώρα ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια για τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού που επιβεβαιώνουν ότι αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για την ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Ο κρόκος Κοζάνης, όπως αποκαλύπτουν πάρα πολλές επιστημονικές έρευνες, διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αγγειοδιασταλτικές δυνάμεις, που αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο. Τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν επίσης, τη χρησιμότητά του στην καταπολέμηση του άγχους, την ενίσχυση της μνήμης αλλά και νευροεκφυλιστικών παθήσεων (άνοια, νόσος του Alzheimer και Parkinson) ψυχιατρικών παθήσεων (κατάθλιψης).

Κατά το παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες που καταδεικνύουν τις αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του δράσεις. Σύμφωνα με μελέτη του εργαστηρίου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το γαλλικό Laboratoire de Spectroscopie Biomoléculaire, U.F.R de Pharmacie, οι κροκίνες που περιέχονται στα στίγματα του κρόκου είναι ασυνήθιστα υδατοδιαλυτά καροτενοειδή, τα οποία βρέθηκε ότι μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων. Επίσης, έχει διαπιστωθεί πως δρα ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου συμπεριλαμβανομένων του νευροβλαστώματος, του καρκίνου του μαστού και του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου.

Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Η καλλιέργεια του κρόκου στην Κοζάνη είχε πάντα οικογενειακά χαρακτηριστικά, όλη η οικογένεια συμμετέχει στην συλλογή των λουλουδιών καθώς και στον διαχωρισμό των στιγμάτων από τους στήμονες. Μια εργασία που στο σύνολο της διαρκεί περί τις 45 ημέρες. Η μέσος όρος καλλιεργήσιμης έκτασης ενός κροκοπαραγωγού είναι περίπου πέντε στρέμματα και η απόδοση αγγίζει τα 900 γραμμάρια το στρέμμα.

Το φυτό κρόκος είναι από τα πιο γνωστά καλλιεργούμενα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας τα οποία έχουν και σημαντικές εξαγωγές. Η ελληνική ετήσια παραγωγή κρόκου κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη τριάδα των παραγωγών χωρών παγκοσμίως.

Φυτεύεται κάθε καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οι κάτοικοι της περιοχής, αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα.

Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμάρια κόκκινου κρόκου! Γι αυτό και είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο, αλλά και το καλύτερο ποιοτικά.

Σύνολο επισκέψεων 676 , Σήμερα 1