Εδώ είναι το παλαιότερο κρασί στην Ελλάδα, σε ένα από τα παλαιότερα βαρέλια στον κόσμο…

Ο τόπος μας

Η φωτογραφία είναι από το κτήμα της “AXAIA CLAUSS”, της φημισμένης και ιστορικής οινοποιίας με έδρα την Πάτρα, που έχει ιστορία 161 ετών, καθώς ιδρύθηκε το 1861. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Βαυαρός Γουσταύος Κλάους ήρθε στην Πάτρα ως  εκπρόσωπος του Γερμανικού οίκου εξαγωγής ξηρής Κορινθιακής σταφίδας. Μαγεύτηκε από την περιοχή και ίδρυσε εδώ το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο στην Ελλάδα.

Η εταιρεία του Κλάους ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με την παραγωγή οίνων, κονιάκ, βερμούτ και Μαυροδάφνης η οποία παραμένει το εμβληματικό προιόν του Οινοποιείου. Βαρέλια με παλαιωμένη Μαυροδάφνη είχαν αφιερωθεί σε εξέχοντα πρόσωπα της Ελλάδας και της παγκόσμιας σκηνής. Ο Κλάους σε ένα κελάρι έδωσε το όνομα «Αυτοκρατορικό» για να τιμήσει την πρώτη του επισκέπτρια, την Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστροουγγαρίας , την Σίσυ. Εκείνη την εποχή η Ελισάβετ ανάρρωνε από φυματίωση στο παλάτι που έχτιζε στην Κέρκυρα, το Αχίλλειο  και οι Έλληνες γιατροί, τη συμβούλεψαν να πίνει την Μαυροδάφνη του συμπατριώτη της Κλάους, σαν ‘’φαρμακευτικόν οίνον’’.

Ιδιαίτερα όμως είναι τα βαρέλια, έργα τέχνης της Τεργέστης. Είναι τα μεγαλύτερα βαρέλια στον κόσμο που έχουν μείνει συνεχώς γεμάτα από το 1882. Κατασκευάστηκαν το 1882 στην Τεργέστη , της Αυστροουγγαρίας. Το καθένα περιέχει 13.195 Μαυροδάφνης του 1882. Ο Κλάους τα αφιέρωσε στην πρώτη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους Όλγας και Γεωργίου Α’.

Επίσης, υπάρχει ακόμα Μαυροδάφνη του 1896, που είναι η σοδειά των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Επετειακά για τους Ολυμπιακούς του 2004 , από το συγκεκριμένο βαρέλι έγινε μια μοναδική συλλεκτική εμφιάλωση. Μόνο 108 φιάλες , όσα τα χρόνια ανάμεσα στις δύο Ολυμπιάδες της Αθήνας. Η Μαυροδάφνη είναι και το κρασί που συμμετέχει στα Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τα παλαιότερα όμως βαρέλια είναι αυτά που περιέχουν την πρώτη Μαυροδάφνη που αποθήκευσε ο Κλάους. Το κρασί είναι το παλαιότερο στην Ελλάδα και ένα από τα παλαιότερα σε βαρέλια κρασιά στον κόσμο. Είναι από το 1873. Αφιερωμένα από τον Κλάους στην επέτειο των γενεθλίων του καγκελάριου Μπίσμαρκ και του στρατάρχη Μόλτκε. Φωτογραφίες Christina M.

Σύνολο επισκέψεων 2,599 , Σήμερα 3