Έχετε περπατήσει στην αρχαία γειτονιά κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης;

Πολιτισμός

Από το Σάββατο, 2 Απριλίου, ξεκινούν οι περιηγήσεις στην ανασκαφή που, σαν τεράστιο έκθεμα, απλώνεται στη βάση του Μουσείου. Θα έχετε τη δυνατότητα να βαδίσετε στους δρόμους της αρχαίας γειτονιάς, να δείτε από κοντά τα σπίτια με τις αυλές και τα πηγάδια, να μπείτε στην καρδιά των εντυπωσιακών επαύλεων με τα ιδιωτικά λουτρά, να περιεργαστείτε τα εργαστήρια με τις δεξαμενές νερού και να κάντε ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο, την ιστορία και την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης, για περισσότερο από 4.500 χρόνια.

Η αρχαία γειτονιά κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης αποκαλύπτει τη ζωή στην αρχαία Αθήνα πολύ πριν καν δημιουργηθεί ο Παρθενώνας και τα γλυπτά στον λόφο της Ακρόπολης.

Τα ερείπια της αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς, που αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές για να τεθούν τα θεμέλια για το Μουσείο της Ακρόπολης, δείχνουν έναν τόπο που έσφυζε από ζωή για αιώνες. Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια ολόκληρη γειτονιά με συνεχή ανθρώπινη παρουσία από τους κλασικούς χρόνους μέχρι τη βυζαντινή εποχή.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ανθρώπινη εγκατάσταση στην περιοχή ξεκίνησε κάπου μεταξύ 3.500 και 3.000 π.Χ. Μέχρι τον 9ο αιώνα π.Χ. σπίτια, εργαστήρια και νεκροταφεία συνυπήρχαν δίπλα-δίπλα ή διαδέχονταν το ένα το άλλο χρονολογικά στον χώρο.

Σήμερα, η αρχαία γειτονιά έχει ξαναζωντανέψει, καθώς επισκέπτες από όλο τον κόσμο μπορούν να περπατήσουν πάνω σε γυαλί στους δρόμους της αρχαίας γειτονιάς και να θαυμάσουν τα απομεινάρια της.