Άφωνοι οι επιστήμονες. Τι ανακάλυψαν στο κρανίο γυναίκας, πριν 4.500 χρόνια…

Κόσμος

Έρευνα επιστημόνων αποκαλύπτει ότι μια γυναίκα της Εποχής του Χαλκού, περίπου 4.500 χρόνια πριν, υποβλήθηκε σε δύο εγχειρήσεις στο κεφάλι και επέζησε και από τις δύο…

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, επιστήμονες στην Ισπανία έκαναν τη συγκεκριμένη ανακάλυψη μετά από ανάλυση του σκελετού της, που βρέθηκε σε ταφικό χώρο της Εποχής του Χαλκού, γνωστό ως Camino del Molino, στην Καραβάκα ντε λα Κρουζ (νοτιοανατολική Ισπανία).

Η γυναίκα εκτιμάται πως ήταν 35-45 ετών όταν πέθανε και ήταν ένα από 1.348 άτομα που βρέθηκαν στο χώρο, ο οποίος ήταν σε χρήση από το 2566 πΧ ως το 2239 πΧ. Αντίθετα με τους άλλους σκελετούς, το κρανίο υποδείκνυε μια σειρά τρυπανισμών- χειρουργικών διαδικασιών που περιλαμβάνουν άνοιγμα τρυπών στο κρανίο για να εκτεθεί η dura mater (σκληρά μήνιγγα) του εγκεφάλου- το εξώτερο τμήμα ιστού που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, ως ένα είδος θεραπευτικής μεθόδου. Περαιτέρω εξέταση έδειξε δύο αλληλοεπικαλυπτόμενες τρύπες ανάμεσα στον κρόταφο και το πάνω μέρος του αυτιού της.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως δεν επρόκειτο για τραύματα, βάσει μιας σειράς παραγόντων: Για παράδειγμα δεν υπήρχαν σπασίματα που να «αναδύονται» από τις τρύπες, οι άκρες των οποίων ήταν πολύ ομαλές- οπότε συμπεραίνουν ότι ήταν αποτελέσματα δύο ξεχωριστών εγχειρήσεων.Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το ότι η γυναίκα επέζησε και από τις δύο επεμβάσεις, όπως δείχνει το κρανίο της- με τους ερευνητές να θεωρούν ότι έζησε για αρκετούς μήνες μετά τη δεύτερη. Σημειώνεται πως οι χειρουργικές επεμβάσεις κατά την προϊστορία σε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή του κρανίου είναι ιδιαίτερα σπάνιες- στην Ιβηρική Χερσόνησο ήταν πιο συνηθισμένο να γίνονται σε άλλους τομείς.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αρχαίοι χειρουργοί που έκαναν τέτοιες επεμβάσεις ήταν ιδιαίτερα ικανοί, καθώς σε γενικές γραμμές δεν προκαλούσαν ζημιά στον εγκέφαλο, μειώνοντας τον κίνδυνο μολύνσεων, ενώ θεωρείται ότι χρησιμοποιούσαν και αποστειρωμένα εργαλεία και φυτά με φυσικές αντιβιοτικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση μολύνσεων.