Ωφελεί καρδιά, συκώτι και νεφρά. Όμως, το κουνουπίδι δεν είναι για όλους. Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Διατροφή

Το κουνουπίδι, χαρακτηρίζεται ως το λαχανικό που περιέχει βιολογικά ενεργές διατροφικές ουσίες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση πολλών νοσημάτων.

Η κατανάλωσή του προστατεύει από παθήσεις της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο. Βοηθά επίσης το συκώτι και το αίμα να αποτοξινωθούν, ενώ συμβάλλει στα προβλήματα των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αρθρίτιδας, της δυσκοιλιότητας και του άσθματος. Είναι, επίσης, μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος καθώς δημιουργεί αίσθημα πληρότητας.

Όμως…

1. Περιέχει βιταμίνη Κ που ευνοεί την πήξη του αίματος δρώντας ανταγωνιστικά με τα αντιπηκτικά:

Τα αντιπηκτικά σκευάσματα (κουμαρόλες, βαρφαρίνες και οι ηπαρίνες) θεωρούνται ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ και η απόδοσή τους επηρεάζεται από την πρόσληψή της. Όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσληψη βιταμίνης Κ τόσο ευνοείται η πήξη του αίματος που έρχεται σε αντίθεση με το αποτέλεσμα της αντιπηκτικής αγωγής. Όταν καταναλώνετε πάρα πολύ βιταμίνη Κ, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης θρόμβου αίματος που μπορεί τελικά να αποδειχθεί θανατηφόρος για την υγεία σας.

2. Προκαλεί αέρια:

Η διάσπαση των σταυρανθών λαχανικών όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το καρότο μπορούν να προκαλέσουν αέρια και τυμπανισμό, μετεωρισμό ή φουσκώματα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα λαχανικά περιέχουν σάκχαρα τα οποία δεν μπορούν να διασπαστούν εύκολα από το σώμα.

3. Επηρεάζει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών:

Αν έχετε πρόβλημα στον θυρεοειδή, πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση ου ωμού κουνουπιδιού μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, αν το καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες.