Αλλού μυρίζει γιασεμί κι εδώ… γουρνοπούλα

Διατροφή

Στην Αμοργό μυρίζει φασκόμηλο, στη Μύκονο ξυπνά τις αισθήσεις το γιασεμί, στην Ίο σε “μεθά” η μυρωδιά του θυμαριού, στην Πάρο κυριαρχεί η ρίγανη και η βουκαμβίλια, με το έντονο χρώμα της και στην Κέρκυρα απλώνεται παντού η μυρωδιά του περγαμόντο. Και σε αυτόν τον τόπο δεν μπορείς να σταθείς και να αντισταθείς στη μυρωδιά… της γουρνοπούλας.

Η γουρνοπούλα είναι το χαρακτηριστικό έδεσμα της Μεσσηνίας, που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη… Τη συναντά κανείς σε όλη την Μεσσηνία – και λιγότερο στην υπόλοιπη Πελοπόννησο -, σε ταβέρνες αλλά και από πλανόδιους.

Το έθιμο στην Μεσσηνία έλκει από την περίοδο της Τουρκοκρατίας γιατί η γουρνοπούλα δεν κινδύνευε να φαγωθεί και να αρπαχθεί από τους κατακτητές, όπως οποιοδήποτε άλλο σφαχτό, γιατί οι Τούρκοι δεν έτρωγαν τα χοιρινά, λόγω θρησκείας.

Οι γουρνοπούλες της Μεσσηνίας ψήνονται στον φούρνο και όχι στη σούβλα. Γενικά το μυστικό στο σωστό ψήσιμο της γουρνοπούλας είναι να κρατήσεις τη θερμοκρασία σταθερή, να μην τη βάλεις στους 250 βαθμούς Κελσίου και μετά πέσει στους 120 βαθμούς. Για το ψήσιμο χρειάζονται γύρω στις 7 ώρες, αν και αυτό ποικίλει ανάλογα με τα κιλά.

Ιδιαίτερα την ημέρα της Αναλήψεως η Καλαμάτα προσφέρει γουρνοπούλα ψητή. Σε διάφορα σημεία της πόλης έχουν τοποθετηθεί πάγκοι με γουρνοπούλες και πλήθος κόσμου σπεύδει να δοκιμάσει την τραγανή πέτσα, μην μπορώντας να αντισταθεί στη μυρωδιά που έχει απλωθεί στους δρόμους.

Διαδώστε το Εδώ ζεις