Λέτε να βρήκαν την Κιβωτό του Νώε; Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες

Κόσμος

Αρχαιολόγοι από τρία τουρκικά και αμερικανικά πανεπιστήμια υποστηρίζουν ότι είναι κοντά στην επιβεβαίωση του τόπου που βρίσκεται η Κιβωτός του Νώε.

Οι επιστήμονες πραγματοποιούν εκτεταμένη ανασκαφή στην τοποθεσία Durupinar στην περιοχή Ντογουμπαγιαζίτ, στα σύνορα με το Ιράν, με στόχο να διερευνήσουν τους γεωλογικούς σχηματισμούς στην περιοχή και να αποκαλύψουν πληροφορίες για αυτήν την αρχαία ιστορία. Πιστεύουν ότι η περιοχή κρύβει ερείπια της Κιβωτού, γεγονός που τοποθετεί την τοποθεσία την ίδια στιγμή που η Βίβλος τοποθετεί χρονικά τον Μεγάλο Κατακλυσμό πριν από 5.000 χρόνια.

Το έργο ξεκίνησε το 2021 και βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η αρχική ανάλυση έδειξε ότι τα δείγματα περιέχουν αργιλώδη και θαλάσσια υλικά.

Το πρώτο μέρος της δουλειάς των αρχαιολόγων ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022, όταν συνέλεξαν 30 δείγματα πετρωμάτων και θραυσμάτων εδάφους που ανέλυσε το εργαστήριο ITU. «Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα που προέκυψαν από τις μελέτες, υπήρχαν ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή από τη Χαλκολιθική περίοδο μεταξύ των ετών 5.500 και 3.000 π.Χ”, όπως σημειώνουν.

Στη Βίβλο αναφέρεται ότι η Κιβωτός εγκαταστάθηκε στα «βουνά του Αραράτ» στην Τουρκία μετά από μια πλημμύρα 150 ημερών που έπνιξε τη Γη και κάθε ζωντανό πλάσμα πάνω της που δεν βρισκόταν μέσα στο ξύλινο πλοίο. Λέγεται ότι το σκάφος είχε μήκος έως 156 μέτρα, πλάτος 26 μέτρα και ύψος 15 μέτρα.

Επίσης επιστήμονες του Βρετανικού Μουσείου Irving Finkel κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Κιβωτός του Νώε ήταν στρογγυλή, σύμφωνα με περιγραφή του σκάφους σε μια βαβυλωνιακή πήλινη πλάκα, η εκτιμώμενη ηλικία της οποίας είναι περίπου 3.700 χρόνια. Η συγκεκριμένη πλάκα, με περίπου 60 γραμμές σε σφηνοειδή γραφή, ανακαλύφθηκε από έναν ερασιτέχνη ιστορικό, τον Leonard Simmons τη δεκαετία του 1940.