Δεν το πίστευαν οι επιστήμονες. Ένας… πιγκουίνος εντοπίστηκε στην Κυπαρισσία!!!!!

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Η κακοκαιρία Ντενίζ που χτύπησε τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο τον Νοέμβριο, «χάρισε» στους παρατηρητές πουλιών της Ελλάδας ένα νέο είδος για την Ελλάδα: την Κοινή  Άλκα (Alca torda), ένα θαλασσοπούλι που μοιάζει με πιγκουίνο και  φωλιάζει σε παράκτιους γκρεμούς της Βόρειας Ευρώπης και τον χειμώνα τον περνάει στον Ατλαντικό και τη Δυτική Μεσόγειο.

Φέτος, όμως, πολλά πουλιά αναγκάστηκαν να κινηθούν πιο ανατολικά, φτάνοντας στις ακτές της Αδριατικής και, όπως αποκαλύφθηκε, του Ιονίου Πελάγους!

Ένα ενήλικο άτομο παρατηρήθηκε από τον Ιταλό παρατηρητή, Luca Cornacchia, που κατάφερε να εντοπίσει την Άλκα στην Κυπαρισσία! Το νέο διαδόθηκε ακαριαία και πλήθος παρατηρητών από όλη την Ελλάδα έσπευσε να απολαύσει το θέαμα αυτού του αναπάντεχου επισκέπτη. Το πουλί παραμένει ήρεμο εντός του λιμανιού, τρέφεται κανονικά (με εντυπωσιακά μακροβούτια που κρατούν αρκετά λεπτά) και δείχνει ότι του αρέσει το μέρος.

Η Κοινή Άλκα είναι ένα στρουμπουλό, ασπρόμαυρο πουλί με δυνατό ράμφος και θυμίζει πιγκουίνο. Είναι συγγενής της εξαφανισμένης πια Μεγάλης Άλκας. Τρέφεται κατά κύριο λόγο με ψάρια τα οποία πιάνει με πολύ δυναμικά μακροβούτια και μάλιστα ό,τι πιάσει το καταπίνει, ενώ βρίσκεται ακόμα σε κατάδυση, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να της κλέψουν το φαγητό γλάροι ή ληστόγλαροι.

Το πρώτο πουλί που πήρε το όνομα πιγκουίνος ήταν η Μεγάλη Άλκα (Pinguinus impennis), ένα  θαλασσοπούλι του Ατλαντικού που δεν μπορούσε να πετάξει κι εξαφανίστηκε από την αλόγιστη θήρευση τον 19ο αιώνα. Όταν οι θαλασσοπόροι ξεκίνησαν την εξερεύνηση των θαλασσών του Nότου και ήρθαν σε επαφή με άλλα είδη ασπρόμαυρων πουλιών που δεν πετούσαν, τους έδωσαν το όνομα της αδικοχαμένης Μεγάλης Άλκας. Φωτογραφία του Luca Cornacchia αναδημοσιεύεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Σύνολο επισκέψεων 1,206 , Σήμερα 1