Αυτό το ελληνικό νησί είναι το ασφαλές καταφύγιο των δελφινιών. Όταν σε όλη τη Μεσόγειο εξαφανίζονται…

Περιβάλλον

Ενώ σε σε όλη την Μεσόγειο καταγράφεται ανησυχητική, καθοδική τάση, στους πληθυσμούς των δελφινιών, υπάρχει ένα μέρος όπου παρατηρείται πρωτοφανής αύξηση. Πρόκειται για το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

Τα παραπάνω συμπεράσματα παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο για την οικολογία και ζωογεωγραφία της Ελλάδας και των γειτονικών περιοχών, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή γνωστών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η αυξητική τάση στον πληθυσμό των δελφινιών που ζουν στην περιοχή οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο πρόγραμμα προστασίας που υλοποιείται επί σειρά ετών από την MOm, την εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Πρωτοφανής αύξηση δελφινιών στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου ...
Τα επιστημονικά αποτελέσματα των ερευνών μέχρι σήμερα έχουν αποκαλύψει την εξαιρετική σημαντικότητα της περιοχής για τους πληθυσμούς τριών ειδών δελφινιών, το κοινό δελφίνι, το ρινοδέλφινο και το ζωνοδέλφινο, καθώς και για τον ζιφιό λόγω των ποικίλων που περιλαμβάνει ο χώρος του θαλάσσιου πάρκου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η αύξηση είναι πιθανό να οφείλεται στην διαχείριση της αλιείας στην περιοχή που όπως φαίνεται ευνόησε την αύξηση των πληθυσμών των αφρόψαρων. Επισημαίνουν ότι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στο Ιόνιο Πέλαγος, η υπεραλίευση των πληθυσμών αυτών των ψαριών οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση των πληθυσμών του κοινού δελφινιού.

Υπεραλίευση καταγράφεται στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου