Μετεωρολόγοι: Να, που οφείλεται η εμμονή των καταιγίδων στην Ελλάδα. Μέχρι πότε θα συνεχιστούν

Περιβάλλον

Οι επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις στη χώρα μας έχουν προβληματίσει πολλούς… Σύμφωνα με τους επιστήμονες του meteo.gr, η καθημερινή εκδήλωση βροχοπτώσεων και καταιγίδων, την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου 2020 οφείλεται όπως και ο καύσωνας της περιόδου 15-19 Μαΐου, στην εμμονή βαρομετρικών συστημάτων που πηδαλιουχούνται από τα πλανητικά ατμοσφαιρικά κύματα.

Το φαινόμενο που μας ταλαιπωρεί αποκαλείται «Ψυχρή Λίμνη» και έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Ευρώπη (κυρίως πάνω από την Ουκρανία) και προκαλεί αστάθεια τόσο λόγω των ψυχρών αερίων μαζών που συνοδεύει, όσο και των ατμοσφαιρικών διαταραχών που την περιβάλλουν και επηρεάζουν τη χώρα μας. Η «Ψυχρή Λίμνη» είναι μια εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο όρος «ψυχρή λίμνη» περιγράφει τη συγκέντρωση ψυχρού αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, τη στιγμή που πολύ θερμές αέριες μάζες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν, συσσωρεύονται στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μπορεί να μείνει στάσιμη σε μια περιοχή για αρκετές ημέρες, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

Επιπροσθέτως, η περίοδος που διανύουμε αποτελεί το μέγιστο της εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων στη χώρα μας (τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου). Πολλές καταιγίδες των τελευταίων ημερών προκάλεσαν χαλαζοπτώσεις, αλλά όχι μεγάλου μεγέθους κυρίως λόγω της απομακρυσμένης προς το Νότο θέσης του αεροχειμάρρου.

Τέλος, η «Ψυχρή Λίμνη» θα συνεχίσει να προκαλεί άστατο καιρό στη χώρα μας, με βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται καθημερινά σε πολλές περιοχές μέχρι τουλάχιστον και τα μέσα της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου.

Η «Ψυχρή Λίμνη» (αποχρώσεις του μπλε) με κέντρο χαμηλών πιέσεων πάνω από την Ουκρανία, περιβάλλεται από διαταραχές που κινούνται προς τη χώρα μας (μαύρη καμπύλη). Τα βέλη δείχνουν την πορεία των αερίων μαζών.