Εδώ φτιάχνουν νοσοκομείο για δελφίνια που τραυματίστηκαν σε τσίρκο της Ευρώπης… Πρωτοπόρο, διεθνώς, κέντρο

Ο τόπος μας

Στο όμορφο νησί των Λειψών, στα Δωδεκάνησα, σχεδιάζεται μια διεθνής καινοτομία… Πρόκειται για το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής του Αιγαίου, ένα πρωτοπόρο, σε διεθνές επίπεδο, κέντρο, το οποίο θα παρέχει πολλαπλές υπηρεσίες, από περίθαλψη θαλάσσιων θηλαστικών, μέχρι προηγμένη επιστημονική και περιβαλλοντική έρευνα.

Φιλοδοξία των συντελεστών είναι να ξεκινήσει η λειτουργία του Καταφυγίου μέχρι το 2021. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε όλη την Ευρώπη, ίσως και σε όλο τον κόσμο.

Στον κόλπο της Βρουλιάς, στα βορειοδυτικά των Λειψών, προχωρά η δημιουργία ενός θαλάσσιου χώρου φιλοξενίας και θεραπείας δελφινιών. Στο Καταφύγιο θα μπορούν να φιλοξενηθούν ζώα που απελευθερώνονται από δελφινάρια από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ειδικά, όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι του «Αρχιπελάγους», οι ανάγκες μπορεί να αυξηθούν απότομα, καθώς λόγω πανδημίας τα τσίρκο έκλεισαν και πολλά μπορεί να μην ξανανοίξουν για οικονομικούς λόγους.

Στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής θα φιλοξενούνται εκτός από τα πρώην αιχμάλωτα και άγρια δελφίνια και άλλα ζώα της θάλασσας (φώκιες, χελώνες κ.λπ.) που βρίσκονται τραυματισμένα, άρρωστα και χρήζουν θεραπείας. «Θα υπάρχει κτηνιατρική κλινική, με στόχο την κάλυψη των αναγκών αποκατάστασης της θαλάσσιας ζωής στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου Πελάγους. Έχουν υιοθετηθεί τα πιο αυστηρά και προηγμένα πρωτόκολλα για τη διαβίωση των ζώων, σε συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο», τονίζουν επιστήμονες από το «Αρχιπελάγος».

Η τροφή των δελφινιών θα είναι ζωντανά ψάρια, προερχόμενα από ιχθυοκαλλιέργεια της Λέρου, και όχι κατεψυγμένα, όπως γίνεται παντού. Στόχος η καλύτερη προσαρμογή των ευαίσθητων θηλαστικών στο περιβάλλον και η ανάπτυξη των δικών τους φυσικών ενστίκτων κυνηγιού.

Δίνουν ξανά ζωή στα αιχμάλωτα δελφίνια των τσίρκο... Στο Αιγαίο το ...

Στο Καταφύγιο δεν θα υπάρχουν συνθήκες συνωστισμού για τα δελφίνια. Η πρώτη φάση προβλέπει φιλοξενία έξι δελφινιών, σε έκταση που τα δελφινάρια τοποθετούν πάνω από 40 ζώα. Μάλιστα, προβλέπεται τα πρώην αιχμάλωτα δελφίνια να είναι διαχωρισμένα από τα τραυματισμένα, αλλά ελεύθερα, καθώς έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο κόλπος θα είναι προφυλαγμένος από ανεπιθύμητες επισκέψεις (και από στεριά και από θάλασσα), ενώ θα τοποθετηθούν φράγματα για την προστασία από ρύπανση, ακόμα και πετρελαιοκηλίδα.

Βαρύ πρόστιμο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Τι απαντά ...

Σύνολο επισκέψεων 1,310 , Σήμερα 2