Το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου “γεννήθηκε” στο βυθό ελληνικής θάλασσας…

Ο τόπος μας

Στο φημισμένο φαράγγι του Βίκου, τα πετρώματα της περιοχής, δημιουργήθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια στον βυθό της θάλασσας… Σήμερα, μετά από σύνθετες γεωλογικές διεργασίες, βρίσκονται σε υψόμετρα που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα!

Τα αρχαιότερα πετρώματα στην περιοχή έχουν ηλικία 210 εκατομμυρίων ετών! Τα οικοσυστήματα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, όπως σημειώνει η WWF Greece, είναι αποτέλεσμα εκατομμυρίων χρόνων γεωλογικής ιστορίας και χωρίς την ορθή διαχείριση και προστασία θα μπορούσαν να αλλοιωθούν ανεπανόρθωτα σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια παγκοσμίως, μίας και είναι το βαθύτερο σε αναλογία με το πλάτος του. Αυτό το χαρακτηριστικό του χάρισε και μία ιδιαίτερη πρωτιά στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness. Η χαράδρα του Βίκου είναι η βαθύτερη του κόσμου, καθώς σε ένα της σημείο έχει βάθος 900μέτρων και πλάτος 1.100 μέτρων.

Αυτό σημαίνει πως το βάθος της έχει το εντυπωσιακό 82% του πλάτους, με αναλογία 0,82 βάθος/πλάτος, που αν και δεν είναι η μεγαλύτερη, της χαρίζει την πρώτη θέση εξαιτίας του μεγάλου βάθους της. Βέβαια τα νούμερα και τα ρεκόρ δεν είναι αυτά που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη της ευρύτερης περιοχής, αλλά κυρίως η φυσική ομορφιά και η επιβλητική από άκρη σε άκρη μορφή του φαραγγιού.

Το φαράγγι του Βίκου - Ekdromi Blog