Ευχαριστηθήκατε το γεύμα σας… Γνωρίζετε όμως τι απαγορεύεται να κάνετε αμέσως μετά το φαγητό;

Υγεία

Μόλις ολοκληρώσετε ένα γεύμα ο οργανισμός σας ξεκινάει αμέσως τη διαδικασία της πέψης. Υπάρχουν, όμως, λάθη που κάνετε και δυσκολεύεται η συγκεκριμένη λειτουργία, προκαλώντας προβλήματα υγείας.

Να, λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τι «απαγορεύεται» να κάνετε αμέσως μετά ή λίγη ώρα μετά την κατανάλωση φαγητού:

Δεν κοιμάστε αμέσως

Μετά το γεύμα -ειδικά το βραδινό- είναι καλύτερο να μην κοιμηθείτε αμέσως αλλά να δώσετε λίγο χρόνο στον οργανισμό σας για να μεταβολίσει το φαγητό. Αν κοιμηθείτε μετά το φαγητό, το πιθανότερο είναι να προκαλέσετε στον οργανισμό σας στομαχικές διαταραχές. Επίσης, σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο ύπνος αμέσως μετά το γεύμα ή το δείπνο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Πριν, λοιπόν, πέσετε για ύπνο, καλό θα είναι να δώσετε στον οργανισμό σας λίγο χρόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα δίωρο είναι ιδανικό.

Δεν καπνίζετε

Οι καπνιστές μάλλον δεν θα συμφωνήσουν, όμως οι ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να μην καπνίζετε μετά το γεύμα. Γιατρί μετά το γεύμα, σχεδόν όλα τα όργανα του σώματός μας χρησιμοποιούνται για να τεθεί σε λειτουργία η διαδικασία της πέψης, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η νικοτίνη να απορροφάται καλύτερα. Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι ο καπνός μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών, όπως ασβέστιο, βιταμίνες D, C κ.ά. Προτιμότερο είναι, ωστόσο, να κόψετε το κάπνισμα, αλλά αν αυτό δεν έχετε σκοπό να το κάνετε, τουλάχιστον περιμένετε να περάσουν 20 λεπτά.

Πρόσκληση σε γεύμα - www.olivemagazine.gr

Μην πάτε κατευθείαν για προπόνηση

Οι γυμναστές τονίζουν ότι η άθληση δεν επιτρέπεται αμέσως μετά το φαγητό, αλλά μετά από 2-3 ώρες. Αν όμως πριν γυμναστείτε καταναλώσετε φαγητό, το πιθανότερο είναι να αισθανθείτε ναυτία ή δυσφορία, ενώ αυξάνεται παράλληλα και ο κίνδυνος τραυματισμού.

Δεν τρώτε φρούτο

Ο χρόνος πέψης των φρούτων είναι πολύ μικρός. Αναμιγνύοντας τα με ένα κανονικό γεύμα, θα παραμείνουν περισσότερη ώρα στο στομάχι σου και τα σάκχαρα που περιέχουν θα προκαλέσουν ζυμώσεις. Αν θέλεις οπωσδήποτε να φας φρούτο, προτίμησε το μία ώρα μετά το φαγητό.

Δεν πίνετε τσάι

Οι μελέτες επιστημόνων δείχνουν ότι το τσάι σχετίζεται με την αφομοίωση του σιδήρου πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση του τσαγιού αμέσως μετά το φαγητό. Η καλύτερη λύση μετά το φαγητό είναι ένα φλιτζάνι καφές ή απλά νερό.

Δεν κάνετε μπάνιο

Μην νομίζετε ότι θα πρέπει να περιμένετε πολύ, μόνο 30 λεπτά. Όταν κάνουμε ντους ή μπάνιο η θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται ελαφρώς. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η αύξηση στη θερμοκρασία, το σώμα μας στέλνει λίγο περισσότερο αίμα στο δέρμα απ’ ό,τι συνήθως. Αυτό μπορεί να διαταράξει τη διαδικασία της πέψης και μας επιβραδύνει το μεταβολισμό.