Επιστήμονες: Αν αποφύγετε αυτούς τους 12 κινδύνους μπορεί να αποτρέψετε την εκδήλωση άνοιας

Υγεία

Δυστυχώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κάθε τρία δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Επί του παρόντος, 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπολογίζεται ότι ζουν με αυτή την νόσο, για την οποία τα δύο τρίτα των ανθρώπων εξακολουθούν να πιστεύουν λανθασμένα ότι αυτό αποτελεί ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης…

Όπως επίσης είναι σαφές ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τον πόνο και την ελπίδα ασθενών… Μόνο φέτος, σχεδόν 50.000 ειδήσεις έχουν δημοσιευθεί παγκοσμίως, οι οποίες αναφέρονται στην άνοια και τη διατροφή, οδηγώντας συχνά σε ασαφείς συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός.

Ειδικο΄λι επιστήμονες σημειώνουν πως σχεδόν 200 ιστορίες δημοσιεύονται καθημερινά σχετικά με διατροφικά προγράμματα για την άνοια, υποδεικνύοντας την πιο πρόσφατη έρευνα για τα πάντα, από τα βατόμουρα μέχρι τη σαμπάνια. “Η πραγματικότητα, όπως τονίζουν, είναι ότι η συζήτηση είναι πολύ πιο λεπτή απ’ αυτό. Πόσα βατόμουρα, για πόσο καιρό και πότε να ξεκινήσω; Είναι γενικά το αλκοόλ κακό για την υγεία του εγκεφάλου ή τα οφέλη της μέτριας, κοινωνικής κατανάλωσης υπερτερούν των αρνητικών; Μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο κοινό στο να κατανοήσει την πληροφορία και να κάνει σαφείς επιλογές για να βοηθήσει στη διαχείριση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας».

Πάντως, πρόσφατα το έγκυρο και διάσημο περιοδικό Lancet συνέταξε μια λίστα με 12 αποδεδειγμένα τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου άνοιας (κάπνισμα, σωματική αδράνεια, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ατμοσφαιρική ρύπανση, τραυματισμός στο κεφάλι, κοινωνική απομόνωση, χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης, κατάθλιψη και προβλήματα ακοής), η αντιμετώπιση των οποίων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, “θα μπορούσε να καθυστερήσει, να επιβραδύνει την εξέλιξη ή να αποτρέψει έως και στο 40% των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως”.

Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στα φάρμακα, οι οποίες έχουν δώσει ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους σ΄ όλο τον κόσμο ότι μπορεί να πλησιάζουμε ολοένα και πιο κοντά στην εύρεση μιας θεραπείας, απέχουμε ακόμα πολύ από τον στόχο των παγκόσμιων, προσιτών θεραπειών για όλους τους τύπους άνοιας.