Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών οξέων, που υπάρχουν στο κόκκινο κρέας, στο βούτυρο, στα άλλα πλήρη γαλακτοκομικά, καθώς και γενικότερα στις ζωικές τροφές, αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Νέες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνουν ότι στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου τα κορεσμένα λίπη δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% και τα λίπη τρανς το 1%. Το όριο του 10% ισχύει τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά.
Σε μια τυπική καθημερινή κατανάλωση 2.500 θερμίδων, το 10% αντιστοιχεί σε περίπου 25 γραμμάρια κορεσμένων λιπών. Ενδεικτικά, τα 90 γραμμάρια μοσχαριού περιέχουν περίπου 6,1 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, ενώ η ίδια ποσότητα ψαριού περιέχει 3,3 γραμμάρια, του τηγανητού ψαριού 2,8 γραμμάρια και του τυριού 6 γραμμάρια. Ένα φλιτζάνι γάλατος με 1% λιπαρά περιέχει 4,6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, ενώ ένα κουταλάκι βούτυρου 2,4 γραμμάρια.
Οι νέες συστάσεις του ΠΟΥ εντάσσονται στην προσπάθειά του να μειωθούν οι θάνατοι από καρδιαγγειακές αιτίες παγκοσμίως. Περίπου το ένα τρίτο όλων των θανάτων κάθε χρόνο (σχεδόν 55 εκατομμύρια) είναι καρδιαγγειακής αιτιολογίας.
Έρευνες επιστημόνων έχουν καταγράψει ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα, είχαν κατά μέσο όρο 24% αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Αρκούσε η αντικατάσταση σε ποσοστό μόνο 1% αυτών των λιπαρών οξέων με ισοδύναμες θερμίδες από πολυακόρεστα λίπη, μονοακόρεστα λίπη, υδατάνθρακες από πλήρη δημητριακά ή πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, για να μειωθεί ο κίνδυνος στεφανιαίας κατά 4% έως 8%.
Με έμφαση οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά αποτελούν μια σημαντική πηγή καρδιαγγειακού κινδύνου. Εάν είμαστε ενημερωμένοι για τα λίπη που καταναλώνουμε, ανταλλάσσοντας το πολύ κρέας με το ελαιόλαδο και τα ψάρια, ο οργανισμός και η καρδιά μας σίγουρα θα μας ευγνωμονούν.
Επίσης, ο περιορισμός της ζάχαρης είναι εξαιρετικά σημαντικός καθώς η ζάχαρη θα βλάψει πραγματικά την χοληστερόλη περισσότερο από το λίπος. Η υγεία μας είναι ένας συνδυασμός υγιεινής διατροφής, ορθολογικής άσκησης και τυχερών γονιδίων. Ας ελέγξουμε αυτά που μπορούμε, δηλαδή τη διατροφή και την άσκηση.
Ένα like φέρνει... χαμόγελα