Ψάρεψαν το “τέρας” της Καβάλας, με βάρος… 330 κιλά. Γιατί αντέδρασαν οι περιβαλλοντολόγοι

Περιβάλλον

Άφωνοι έμειναν οι ψαράδες μηχανότρατας στην Καβάλα, σηκώνοντας τα δίχτυα τους. Αντίκρισαν ένα τεράστιο καρχαριοειδές, σχεδόν 330 κιλά… Αυτός ο καρχαρίας είναι αξιοσημείωτος κυρίως λόγω των πρωτόγονων και σύγχρονων χαρακτηριστικών του, φτάνουν σε μήκος 5,5 μέτρων και βάρος 600 κιλά. Έχει σχήμα παρόμοιο με των καρχαριών που ζούσαν στην Τριασική περίοδο, με ένα ραχιαίο πτερύγιο, κοντά στο ουριαίο πτερύγιο και έχει έξι ζεύγη από βράγχια. Όπως από τοπικά μέσα ενημέρωσης, αυτός ο καρχαρίας αλιεύεται για το λάδι από το συκώτι του γιατί το κρέας του ωμό είναι δηλητηριώδες.

Στην είδηση υπήρξε άμεση και εντονότατη αντίδραση από την περιβαλλοντική οργάνωση isea που στόχος της είναι η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της Ελλάδας. “Δυστυχώς ακόμα επιμένουμε να αναφερόμαστε στους καρχαρίες που πέφτουν θύματα της  παρεμπίπτουσας αλιείας ως “τρόπαια” και να επιβραβεύουμε παράνομες και εγκληματικές πράξεις”, επισημαίνει σε ανάρτησή της.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ο συγκεκριμένος καρχαρίας ανήκει στο είδος Hexanchus griseus, πρόκειται για ένα είδος που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στα θαλάσσια οικοσυστήματα που προσδίδει ισορροπία στο οικοσύστημα. Απαντάται σε βάθη έως και τα 2.500 μέτρα και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και αργούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο πληθυσμός του είδους βάσει της IUCN Red List of Threatened Species παραμένει σταθερός, ενώ βάσει του Ελληνικού Κόκκινου Βιβλίου δεν έχει αξιολογηθεί, λόγω έλλειψης δεδομένων.

Επισημαίνουν ιδιαίτερα οι περιβαλλοντολόγοι ότι ο καρχαρίας “προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία με το Προεδρικό_Διάταγμα: (Π.Δ. 67/1981)”.