Έρχεται “γαϊδουροκαλόκαιρο” στην Ελλάδα… Ένα φαινόμενο που “πλήττει” όλο τον κόσμο

Περιβάλλον

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για «γαϊδουροκαλόκαιρο», όπως αποκαλούνται οι ζεστές μέρες στα τέλη του Οκτώβρη. Και αναμένεται την επόμενη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ένα φαινόμενο για την εποχή με αισθητή, κατά τόπους, άνοδο της θερμοκρασίας.

Ανάλογη θερμή περίοδο το φθινόπωρο, έχουν και άλλες χώρες στον κόσμο, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου:

Ανάλογη θερμή περίοδος του φθινοπώρου ονομάζεται “Indian Summer” (ινδιάνικο καλοκαίρι) στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, “Altweibersommer” ( καλοκαίρι των ηλικιωμένων γυναικών), στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία , και την Εσθονία, ενώ σε ορισμένες σλαβόφωνες χώρες -για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρωσία και τη Σλοβενία- είναι γνωστή ως “(παλιό) γυναικείο καλοκαίρι“.

Στη Βουλγαρία είναι γνωστό ως “καλοκαίρι των τσιγγάνων” ή “καλοκαίρι των φτωχών”, ενώ στη Σερβία είναι γνωστό ως “Miholjsko leto”, επειδή ο Άγιος Μιχαήλ ή “Miholjdan” γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου. Στην γαελική Ιρλανδία, το φαινόμενο ονομάζεται “μικρό φθινόπωρο των χηνών”.

Σε άλλες χώρες, συνδέεται με φθινοπωρινές ονομαστικές εορτές ή ημέρες αγίων, όπως η Τερέζα της Αβίλα (Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία), το καλοκαίρι του Αγίου Μαρτίνου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα), (το καλοκαίρο του Αγ Μιχαήλ)” σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, (ημέρα του Αγ. Μαρτίνου) στις Κάτω Χώρες και την Ιταλία), Bridget of Sweden στη Σουηδία. Στην Τουρκία, ονομάζεται pastırma yazı, που σημαίνει “καλοκαίρι του παστουρμά”, καθώς ο μήνας Νοέμβριος θεωρούνταν η καλύτερη εποχή για την παρασκευή του παστουρμά!

Σύνολο επισκέψεων 2,896 , Σήμερα 3