Να τι κατέγραψε το “μάτι” των ΗΠΑ σε ύψος 2.456 μέτρων στο ιερό βουνό μας…

Ο τόπος μας Περιβάλλον

Βλέπετε τα χιονισμένα βουνά της Κρήτης από τον αμερικανικό δορυφόρο Landsat-8, που πέρασε πάνω από τη χώρα μας.

Τα δεδομένα ποιυ ανέλυσε και επεξεργάστηκε το meteo.gr/Ε.Α.Α σε τρισδιάστατη μορφή (3D), παρουσιάζουν την εκτεταμένη χιονοκάλυψη στα βουνά της Κρήτης, στον Ψηλορείτη, σε ύψος 2,456 μέτρων και στο όρος Δίκτη (ή Λασιθιώτικα Όρη).

Η Κρήτη δέχτηκε την “επίθεση” της κακοκαιρίας “Αυγή”, όπου σε μεγάλα υψόμετρα μεταφράστηκε σε πολλά εκατοστά φρέσκου χιονιού.

Λόγω της πλούσιας γεωποικιλότητας, του πανέμορφου τοπίου και της αναμφισβήτητης ιστορίας και παράδοσής του, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη εντάχθηκε, από την ίδρυσή του κιόλας, στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και λίγο αργότερα στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, επιτυγχάνοντας έτσι την παγκόσμια αναγνώριση του τόπου αυτού.

Ο Ψηλορείτης προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις σε όσους προσπαθήσουν να τον γνωρίσουν καλύτερα, καθώς σε αυτόν μπορεί κάποιος να δει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά τοπία άγριας ομορφιάς. Μοναδικά σπήλαια, καρστικοί σχηματισμοί, βαθειά φαράγγια, μικρά οροπέδια, δάση, χωριά στην άκρη του γκρεμού και γυμνές αλπικές ζώνες συνθέτουν το ανεπανάληπτο σκηνικό στον Ψηλορείτη.

Ο επιβλητικός Ψηλορείτης ανέκαθεν προκαλούσε δέος στους επισκέπτες του. Έτσι, οι αρχαίοι Μινωίτες τον θεωρούσαν ιερό βουνό και πολλοί μύθοι τον έχουν ως επίκεντρο.

Δορυφορική τρισδιάστατη εικόνα του όρους Δίκτη (Λασιθιώτικά Όρη) όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο.