Ξέρετε ότι υπάρχει και Μουσείο άλατος; Και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα. Εικόνες

Ο τόπος μας

Γνωρίζετε ότι το αλάτι έχει 14.000 χρήσεις; Μήπως ξέρετε ότι υπάρχει αλάτι μαύρου και γαλάζιου χρώματος; Όλη την ιστορία του αλατιού μπορείτε να την μάθετε στο Mουσείο Άλατος Μεσολογγίου, που βρίσκεται σε παραθαλάσσια τοποθεσία πολύ κοντά στον οικισμό της Τουρλίδας και απέχει περίπου 5,5 χλμ. από την πόλη του Μεσολογγίου. Ανήκει στα λεγόμενα θεματικά μουσεία και πρόκειται για το μοναδικό μουσείο άλατος στην Ελλάδα.

Στο μουσείο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη, μέχρι τις μέρες μας, δηλαδή τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία και γενικότερα τις 14.000 χρήσεις του.

Γνωρίζει όλα τα είδη των αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων και της κοκκομετρίας τους. Ενημερώνεται για τις ενεργείς και εγκαταλελειμμένες αλυκές όλης της χώρας, για την ιστορία της  Άσπρης Αλυκής και της Αλυκής Τουρλίδας,  που είναι οι ενεργείς αλυκές του Μεσολογγίου, αλλά και για την ιστορία της Μαύρης Αλυκής, καθώς και  της Σκοποβολής που λειτουργούσαν στο Μεσολόγγι μέχρι και τις αρχές  της δεκαετίας του 1930.

Θαυμάζει έργα τέχνης από  το αλάτι  και  εντυπωσιάζεται από την θέαση της  μοναδικής, γνωστής στην Ελλάδα, συλλογής 1500 αλατιερών που χρονολογούνται από το 1800  μέχρι τις μέρες μας. Τέλος παρακολουθεί  από κοντά την διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής  του  αλατιού και  τα παλιά μηχανήματα συγκομιδής του ενώ από τον  περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου απολαμβάνει  τη μαγεία της λιμνοθάλασσας και τη ζωή των εκατοντάδων σπάνιων πτηνών που ενδημούν στον εξαιρετικό υδροβιότοπο της. Για αυτό έχει χαρακτηριστεί ως «στολίδι του Μεσολογγίου»…