Τι γίνεται εκεί; Ζυγίζονται ακόμη και στο βυθό της θάλασσας; Και τι δε βρήκαν οι δύτες. Εικόνες

Περιβάλλον

Με αμείωτο ρυθμό, συνεχίζονται οι προσπάθειες της περιβαλλοντικής οργάνωσης isea, σε συνεργασία με φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για καθαρότερες ελληνικές θάλασσες και ακτές. Κύριος στόχος της οργάνωσης είναι η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της Ελλάδας και της χλωρίδας και πανίδας που διαβιούν σε αυτά μέσα από την έρευνα, την ευαισθητοποίηση και τη προώθηση πολιτικών προστασίας.

Αυτή τη φορά έγιναν δράσεις καθαρισμού στο βυθό της Θεσσαλονίκης, όπου βρήκαν τα πάντα… Από τις υποβρύχιες επεμβάσεις ο “θησαυρός” που συνέλεξαν ήταν μάσκες μιας χρήσης, απολυμαντικά μαντηλάκια, κάδους, πλαστικά μπουκάλια, σχοινιά και κουτάκια αναψυκτικών, τα οποία και απομακρύνθηκαν.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Και βέβαια το ανησυχητικό είναι ότι ήδη έκαναν την εμφάνισή τους… εποχικά απορρίμματα. Κάποιοι έκριναν, δυστυχώς, πως αφού φόρεσαν τη μάσκα και απολύμαναν τα χέρια τους για να προστατευτούν από τον κορονοϊό, μετά μπορούν να πετάξουν οπουδήποτε τα υλικά αυτά… Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν πετούν τα διάφορα είδη προστασίας στους δρόμους και βρέξει ή έχει δυνατό αέρα, μετά όλα αυτά καταλήγουν στη θάλασσα…

Και βέβαια αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε πολλές πόλεις του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος ρεπορτάζ στην εφημερίδα Guardian: “Κύματα με γάντια και μάσκες μίας χρήσης ξεβράζονται στις ακτές και ρυπαίνουν τον βυθό ενώ κάποιος μπορεί να δει περισσότερα από αυτά παρά…μέδουσες”. Η εφημερίδα επαναφέρει για ακόμα μια φορά το πρόβλημα ρύπανσης που προκαλείται «εξαιτίας» Covid-19 αφού σε όλο και περισσότερες χώρες παρατηρείται το φαινόμενο απόρριψης γαντιών και μασκών στο περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο βυθό της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στο βυθό και μία ζυγαριά… Φαίνεται πως κάποιος ή κάποια επειδή γνωρίζει ότι μέσα στη θάλασσα αισθανόμαστε πιο ελαφρείς, ήθελα να δεν αν φαίνεται και στη ζυγαριά…

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Επομεα Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θερμαϊκού και του Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης! Επόμενος σταθμός είναι ακτές της Αττικής, όπου θα υλοποιούνται υποβρύχιοι καθαρισμοί από σήμερα έως τις 14 Ιουνίου.

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες

Φωτογραφίες από isea.gr