Στο κινηματογραφικό χωριουδάκι του Θ. Αγγελόπουλου “σπάνε” όλα τα θερμόμετρα…

Περιβάλλον

Ισχυρός παγετός εκδηλώθηκε κατά τόπους, κυρίως στα ηπειρωτικά της χώρας, σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ο υδράργυρος έπεσε στους -10,4 βαθμούς Κελσίου στο Νέο Καύκασο Φλώρινας, στους -10 στο Περτούλι Τρικάλων, στους -9,7 στον ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας, στους -9,4 στο Μέτσοβο, στους -9 στη Βλάστη Κοζάνης, στους -8,8 στην Κλεισούρα Καστοριάς, στους -8,6 στη Φλώρινα και στους -8,4 στο Νευροκόπι.

Στο Νέο Καύκασο Φλώρινας, ο υδράργυρος έχει πέσει μέχρι και τους -25,1 βαθμούς «σπάζοντας» το κοντέρ στον πίνακα των χαμηλότερων θερμοκρασιών, ανά την επικράτεια.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι του μικρού αυτού χωριού, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν τους εντυπωσιάζουν, αφού εδώ και χρόνια ζουν σε πολικές θερμοκρασίες. Επιπλέον, όπως εξηγούν, «η θερμοκρασία μετά τους 15 βαθμούς κάτω από το μηδέν, όσο και αν πέσει, δίνει την ίδια αίσθηση ψύχους».

Αδιαμφισβήτητοι πρωταθλητές στο δριμύ ψύχος είναι την τελευταία δεκαετία οι κάτοικοι του Νέου Καυκάσου, σύμφωνα με τις επίσημες πλέον καταγραφές της θερμοκρασίας από τον μετεωρολογικό σταθμό που έχει εγκαταστήσει στην περιοχή το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Στο χωριό, που απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα, διαμένουν λιγότεροι από 170 κάτοικοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Βρίσκεται σε οροπέδιο, σε υψόμετρο 640 μέτρων, κοντά στα σύνορα με τα Σκόπια και πολλά από τα ψυχρά ρεύματα έρχονται από τη γειτονική χώρα.

Οι κάτοικοι σημειώνουν ότι αυτές οι πολικές θερμοκρασίες, οφείλονται στο ότι ο Νέος Καύκασος είναι σε άνοιγμα πάνω στα ρεύματα κι έτσι εξηγείται η “ βουτιά” στη θερμοκρασία, αφού σε σχέση με τα διπλανά χωριά, υπάρχει απόκλιση έως και 4 βαθμούς.

Το τοπίο εκεί είναι στην κυριολεξία κινηματογραφικό, γεγονός που αξιοποίησε το 1991 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κάνοντας γυρίσματα για την ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», με πρωταγωνιστές τους Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, Ζαν Μορό, Γρηγόρη Πατρικαρέα και Ηλία Λογοθέτη. Στην σπουδα’ία αυτή ταινία πολλοί από τους κατοίκους του χωριού να συμμετείχαν ως κομπάρσοι.

Θόδωρος Αγγελόπουλος - Σκηνοθέτης | ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ | messinia.mobi

Σύνολο επισκέψεων 2,366 , Σήμερα 1