80 χρόνια κείτεται στο βυθό αυτού του νησιού ένα από τα ενδοξότερα πολεμικά πλοία μας… Δείτε σπάνιο ντοκιμαντέρ

Η Ελλάδα παλιά... Σαν Σήμερα

Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από τη βύθιση του αντιτορπιλικού ”Βασίλισσα Όλγα” στο λιμάνι Λακί της Λέρου, η οποία έλαβε χώρα σαν σήμερα, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1943.

Ήταν ένα από τα ενδοξότερα πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού και ακόμη το πιο επιτυχημένο ελληνικό πολεμικό πλοίο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι και την απώλειά του το 1943.

Το αντιτορπιλικό ”Βασίλισσα Όλγα” ήταν ένα από τα πλέον σύγχρονα και αξιόμαχα πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου. Από το 1941 έως το 1943 πήρε μέρος σε πολλές ναυμαχίες μαζί με συμμαχικά πλοία.

Μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 1943 πήγε στη Λέρο για να βοηθήσει στην παράδοση του νησιού από τους Ιταλούς. Ειδικότερα, το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου κατέπλευσε στο μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι (μετά τη Σούδα) της Ελλάδας στο Λακκί της Λέρου. Λίγη ώρα μετά δέχτηκε γερμανική αεροπορική επίθεση και βυθίστηκε, με θύματα τον κυβερνήτη και 69 μέλη του πληρώματος.

Από το Αρχείο της ΕΡΤ σας παρουσιάζουμε το ντοκιμαντέρ ”Λέρος. Το φρούριο του Αιγαίου” παραγωγής 1986. Στο παρακάτω απόσπασμα αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τις στιγμές του βομβαρδισμού και της βύθισης του αντιτορπιλικού ”Βασίλισσα Όλγα”.