Θεωρείται το “φάρμακο” του χειμώνα. Ποιοι δεν πρέπει να τα καταναλώνουν

Διατροφή

Στις πλαγιές του Πάικου, στην Κεντρική Μακεδονία, χτυπά η «καρδιά» ενός μεγάλου μέρους της καστανοπαραγωγής της χώρας μας. Είναι το μεγαλύτερο δάσος της Ελλάδας με πλούσια βλάστηση γεμάτο καστανιές.

Γύρω από τα χωριά Γρίβα, Κάρπη και Καστανερή, υπάρχει ένα δάσος 10.000 στρεμμάτων καστανιών. Αποτελεί δε και το μεγαλύτερο δάσος καστανιάς της Ελλάδας. Στο βουνό υπάρχουν περί τα 4.500 στρέμματα καστανιών, εκ των οποίων τα 2.500 είναι καλλιεργήσιμα. Γύρω στις 300 οικογένειες έχουν ως δεύτερη ασχολία το κάστανο και υπολογίζεται ότι η ετήσια παραγωγή φτάνει στους 800-1000 τόνους, ανάλογα με τη χρονιά. Λόγω του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή το κάστανο που παράγεται είναι ιδιαίτερα γλυκό και γευστικό.

Τα κάστανα χαρακτηρίζονται- και όχι άδικα- ο σούπερ καρπός του χειμώνα. Περιέχουν μέταλλα και βιταμίνες και συνιστούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης (που μάλιστα όπως και το αυγό απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό), με μειωμένα ποσοστά λίπους. Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και μόλις 5% φυτικό έλαιο, σε αντίθεση με άλλους καρπούς.

Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (45.5 g /100 g) και φυτικές ίνες ( 8.1 g /100 g), γεγονός που τα καθιστά μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή μας χορταίνουν εύκολα, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Περιέχουν επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο και κάλιο.  Ακόμη είναι γνωστά για την συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, ως υποκατάστατο δημητριακών. Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, καθώς επίσης βιταμίνη C και φυλλικό οξύ.

Τι πρέπει να προσέξετε

Τα ωμά κάστανα είναι ασφαλή για κατανάλωση για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, περιέχουν ταννικό οξύ (tannic acid), πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσουν:

  • ερεθισμό του στομάχου

  • ναυτία

  • ηπατική βλάβη, εάν έχετε ηπατική νόσο, ή αν αντιμετωπίζετε πολλά νεφρικά προβλήματα.

Διαδώστε το Εδώ ζεις