Το ακούγαμε και τώρα το επιβεβαίωσαν και οι επιστήμονες. Η επίδραση της καφεΐνης στην καρδιά…

Διατροφή

Καναδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McMaster κατανόησαν τις προστατευτικές επιδράσεις της καφεΐνης στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ενώ τα διεγερτικά της αποτελέσματα είναι γνωστά εδώ και καιρό, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η καφεΐνη αλληλεπιδρά με βασικούς κυτταρικούς παράγοντες για την απομάκρυνση της χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματος.

Κατά μέσο όρο, ο μέσος ενήλικας που καταναλώνει 400 έως 600 mg καφεΐνης ημερησίως -δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Πρόσφατες μελέτες σε επίπεδο πληθυσμού έδειξαν ότι όσοι πίνουν καφέ και τσάι έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο αλλά η βιοχημική εξήγηση δεν ήταν γνωστή μέχρι τώρα.

Σε μια μελέτη ορόσημο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση μιας σειράς διαδικασιών που μειώνει, τελικά, τη χοληστερόλη LDL στο αίμα -τη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη. Τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης συνδέθηκε με μείωση των επιπέδων της πρωτεΐνη PCSK9 στο αίμα. Ελλείψει της PCSK9, η περίσσεια της LDL χοληστερόλης μπορεί να αφαιρεθεί γρήγορα από την κυκλοφορία του αίματος μέσω του υποδοχέα της LDL των ηπατικών κυττάρων.  Πηγή, περιοδικό Nature Communications.