Καναδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McMaster κατανόησαν τις προστατευτικές επιδράσεις της καφεΐνης στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ενώ τα διεγερτικά της αποτελέσματα είναι γνωστά εδώ και καιρό, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η καφεΐνη αλληλεπιδρά με βασικούς κυτταρικούς παράγοντες για την απομάκρυνση της χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματος.
Κατά μέσο όρο, ο μέσος ενήλικας που καταναλώνει 400 έως 600 mg καφεΐνης ημερησίως -δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Πρόσφατες μελέτες σε επίπεδο πληθυσμού έδειξαν ότι όσοι πίνουν καφέ και τσάι έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο αλλά η βιοχημική εξήγηση δεν ήταν γνωστή μέχρι τώρα.
Σε μια μελέτη ορόσημο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση μιας σειράς διαδικασιών που μειώνει, τελικά, τη χοληστερόλη LDL στο αίμα -τη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη. Τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης συνδέθηκε με μείωση των επιπέδων της πρωτεΐνη PCSK9 στο αίμα. Ελλείψει της PCSK9, η περίσσεια της LDL χοληστερόλης μπορεί να αφαιρεθεί γρήγορα από την κυκλοφορία του αίματος μέσω του υποδοχέα της LDL των ηπατικών κυττάρων. Πηγή, περιοδικό Nature Communications.
2,854 total views, 4 views today