27 χρόνια μετά… Τα γηρατειά, άλλωστε, τα φοβόταν περισσότερο από… τον θάνατο

Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη “έφυγε” πριν γεράσει… Άλλωστε, τα γηρατειά τα φοβόταν περισσότερο από τον θάνατο…

Σήμερα συμπληρώνονται 27 χρόνια από τον θάνατό της (23 Ιουλίου 1996) και η Αλίκη συνεχίζει να μπαινοβγαίνει στα σπίτια μας, σχεδόν καθημερινά, με τις αλλεπάλληλες προβολές των ταινιών της στην τηλεόραση, σα να μην πέρασε μια μέρα. Μία τόσο οικεία μορφή, που νομίζεις ότι θα ανοίξεις τα περιοδικά ποικίλης ύλης και θα την δεις να ποζάρει σε μια παραλία, να ετοιμάζει μια νέα θεατρική παραγωγή, να αποκαλύπτει κάτι από τη ζωή της.

Το εντυπωσιακό είναι ότι αν εξαιρέσουμε τα θεατρικά της σχέδια, όλα τα άλλα σχεδόν “παίζουν” καθημερινά- ειδικά στο διαδίκτυο…

Για την Αλίκη έχουν γραφεί τα πάντα. Για τα πρώτα της δύσκολα βήματα στο θέατρο, στο οποίο μπήκε κρυφά από την μανιάτικη οικογένειά της, για το ξεκίνημά της στο σινεμά, τους δυο γάμους της, τον λαμπερό με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ το 1965, τον κρυφό, για χρόνια, ακόμη και όταν χώρισε, με τον επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη (1982-1987), τις ερωτικές σχέσεις της και ειδικά με τους νεότερους άνδρες, μετά και το δεύτερο διαζύγιο.

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Πέρασαν 25 χρόνια από τον θάνατό της – Εικόνες από το μνημόσυνο

Ακόμη για τις ταραχώδεις συνεργασίες της με τον Φίνο ή τον Σακελλάριο, τον φημισμένο επαγγελματισμό της, τις μεγάλες αμοιβές της, τις πλαστικές επεμβάσεις της, τις σχέσεις της με τους συναδέλφους της, τη φημολογία για την κόντρα της με την Τζένη Καρέζη, που μάλλον δεν υπήρξε ποτέ, τις ερωτικές της περιπέτειες με εκδότες, περιστατικά που ακόμη και σήμερα τροφοδοτούν τη μυθολογία γύρω από το όνομά της.

Λογικό να έχουν ακουστεί τα πάντα γι’ αυτήν: Ήταν “γλυκιά” – ήταν “σκληρή”, ήταν “γενναιόδωρη” – ήταν “φιλοχρήματη”, ήταν “δοτική” – ήταν “εγωπαθής”…

Το μόνο που δεν αμφισβητείται είναι η σκληρή εργατικότητά της, η επιμονή της, για επιτυχία, το πάθος της για το χειροκρότημα του κοινού, η λάμψη της στο πανί. Άρα τι μένει πέρα από το μύθο που έκτισε με μία πρωτόγνωρη πεποίθηση από το ξεκίνημά της και την έκανε “εθνική σταρ”, προσωνύμιο που της έδωσε το 1959 η Ελένη Βλάχου από την “Καθημερινή”. Μα φυσικά οι 42 ταινίες της, που γύρισε σε περίπου 30 χρόνια, μέχρι να ‘ρθει το τέλος του παλιού εμπορικού κινηματογράφου.