Άνοιξαν οι ουρανοί στην Ελλάδα… 380 πλημμύρες σκόρπισαν το θάνατο και την καταστροφή…

Περιβάλλον

Στην Ελλάδα, την περίοδο 2000-2020, καταγράφηκαν πάνω από 380 επεισόδια πλημμύρας με αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, με 132 ανθρώπινες απώλειες αλλά και υλικές ζημιές και καταστροφές υποδομών, προβλήματα σε μετακινήσεις, κλπ.

Η Αττική επλήγη στο 30% των περιπτώσεων αυτών.Οι πλημμύρες στην Αττική αποτελούν συνήθως αιφνίδιο αποτέλεσμα ραγδαίων βροχοπτώσεων, στις οποίες το αστικοποιημένο περιβάλλον της Αττικής είναι ιδιαίτερα ευάλωτο. Τα περισσότερα επεισόδια (73 από τα 112, ποσοστό 65%) καταγράφηκαν στις ιδιαίτερα αστικές περιοχές, δηλαδή της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστίων, 27 επεισόδια (ποσοστό 24%) επηρέασαν περιοχές της Ανατολικής Αττικής, και 12 επεισόδια (11%) περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης και κείμενο που λέει "Επεισόδια πλημμύρων στην Αττική την περίοδο [2000- 2020] Δεδομένα: .A.A/METEO Νότιος Mretoca Ευβοϊκός Δυτική Αττική Αθήνα προάστια Ανατολική Ανατο Αττική Περιοχή Πειραιώς Επεισόδιο Πλημμύρα Σαρωνικός Σαραιτς Meteo Όλαγια τον National observatory Athens-meteo. meteo."

Οι πλημμύρες της περιόδου 2000-2020 κόστισαν τη ζωή σε 38 ανθρώπους στην περιοχή της Αττικής. Οι φθινοπωρινοί μήνες, με πρώτο το Νοέμβριο, υπήρξαν οι πιο καταταστροφικοί, το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη καθώς τη συγκεκριμένη εποχή είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Η πλημμύρα στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017 με 24 νεκρούς ήταν το πιο θανατηφόρο επεισόδιο, ενώ άλλα 7 πλημμυρικά επεισόδια προκάλεσαν από 1 έως 5 ανθρώπινες απώλειες. Πηγή: meteo.gr

Σύνολο επισκέψεων 3,705 , Σήμερα 3