Ερευνητές: Ήταν από τις βιαιότερες εκρήξεις που έχουν ποτέ καταγραφεί…

Και όμως συμβαίνει...

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι μία από τις βιαιότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί, όπως αναφέρουν ερευνητές του εργαστηρίου του Clermont-Ferrand, της Γαλλίας.

Όπως αναφέρει ο Τομ Ντρουίτ, ένας από τους ερευνητές καθηγητές ο οποίος συμμετείχε σε διεθνή αποστολή, οι επιστημονικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε βαθιά νερά μέσα και γύρω από το ηφαιστειακό πεδίο Χριστιανά-Σαντορίνη-Κολούμπο στην Ελλάδα αποκάλυψαν μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν ποτέ καταγραφεί στο νότιο ελληνικό τόξο.

Σημείωσε πως «η Σαντορίνη είναι πλέον ένα αναδυόμενο ηφαίστειο αλλά στο παρελθόν ήταν καθαρά υποβρύχιο. Οι υποβρύχιες εκρήξεις μελετώνται ευρέως τώρα, μετά την έκρηξη του Hunga Tonga, (υποθαλάσσιο ηφαίστειο στον νότιο Ειρηνικό) το 2022, στον Ειρηνικό (…)». Υπενθυμίζεται ότι η πιο πρόσφατη έκρηξή του, τον Ιανουάριο του 2022, προκάλεσε ένα τσουνάμι που έφτασε μέχρι τις ακτές της Ιαπωνίας και της Αμερικής και ένα ηφαιστειακό λοφίο που έφτασε τα 58 km (36 μίλια), στη μεσόσφαιρα.

Για την ανακάλυψη -την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική»- της αποστολής στη Σαντορίνη τόνισε ότι αφορά «μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν υπάρξει ποτέ σε αυτό το ηφαιστειακό τόξο. Αυτή η ανακάλυψη μας δείχνει ένα πολύ μεγαλύτερο παράδειγμα από το Hunga Tonga μιας υποβρύχιας έκρηξης, η οποία ήταν έως τότε η πιο βίαιη έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ. Στη Σαντορίνη, έχουμε ένα παράδειγμα 15 φορές μεγαλύτερο».