Σπάνιο αστρολογικό φαινόμενο θα μπορούν να δουν και οι Έλληνες τα ξημερώματα…

Και όμως συμβαίνει...

Ένα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα άστρα στον νυχτερινό ουρανό θα εξαφανιστεί για 12 δευτερόλεπτα καθώς ένας αστεροειδής θα περάσει από μπροστά του δημιουργώντας ένα φαινόμενο που θα παρατηρηθεί για πρώτη φορά από τους επιστήμονες στη Γη. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια έκλειψη…

Το αστρολογικό φαινόμενο θα λάβει χώρα κάποια στιγμή τη νύχτα της προσεχούς Δευτέρας προς το ξημέρωμα της Τρίτης και θα είναι ορατό από το Τατζικιστάν και την Αρμενία, σε όλη την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, μέχρι το Μαϊάμι, όπως και σε ορισμένες περιοχές του Μεξικού.

Στην Ελλάδα η έκλειψη θα γίνει ορατή σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, αν ο καιρός το επιτρέψει.

Το άστρο Betelgeuse,  που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 700 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ωρίωνα, θα «εξαφανιστεί» για πολύ λίγο από τον νυχτερινό ουρανό καθώς θα περάσει από μπροστά του ο αστεροειδής Leona, ο οποίος βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία, με πλάτος 55 χλμ. και μήκος 80 χλμ.

Το φαινόμενο θα παρατηρηθεί για πρώτη φορά από τους επιστήμονες και επικρατεί ενθουσιασμός καθώς οι αστρονόμοι ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τα δύο ουράνια σώματα μέσω της έκλειψης. Ο Betelgeuse είναι περίπου 700 φορές μεγαλύτερος από τον Ήλιο και χιλιάδες φορές φωτεινότερος, με ηλικία μόλις 10 εκατ. ετών.