“Βούλιαξε” το… σμαράγδι του Αιγαίου από τουρίστες. Συνέβησαν και πολλά δυσάρεστα…

Ο τόπος μας

Η Θάσος βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο πέλαγος και απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Καβάλα, αποτελώντας το βορειότερο ελληνικό νησί. Είναι γνωστή επίσης ως και το “σμαράγδι του Αιγαίου”.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας για τη χρονιά που πέρασε, ερισσότεροι από δυο εκατομμύρια επιβάτες διακινήθηκαν τη χρονιά που πέρασε από και προς το νησί της Θάσου, μέσω της πορθμειακής γραμμής Κεραμωτή – Λιμένας. Οι τοπικοί φορείς της Καβάλας και της Θάσου κάνουν λόγο για μια πολύ καλή τουριστική χρονιά.

Την ίδια ώρα, στο κεντρικό επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος», εντός του αστικού ιστού της πόλης, κατέπλευσαν τη χρονιά που πέρασε συνολικά 35 κρουαζιερόπλοια, που μετέφεραν περισσότερους από 20.000 επιβάτες. Ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να επανέρχεται στην προ κορονοϊού εποχή.
Σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση του λιμανιού «Απόστολος Παύλος» προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου με τα πλοία της γραμμής (Λήμνο, Μυτιλήνη, Άγιο Ευστράτιο, Χίο, Σάμο), έφτασε σχεδόν στις 430 χιλιάδες επιβάτες.

Ιδιαίτερα αυξημένοι είναι και οι αριθμοί για την κίνηση των οχημάτων. Στο νησί της Θάσου διακινήθηκαν σχεδόν 620 χιλιάδες οχήματα από και προς την Κεραμωτή, ενώ από την Καβάλα σχεδόν 40 χιλιάδες. Για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου διακινήθηκαν λίγο περισσότερα από 100 χιλιάδες οχήματα όλων των κατηγοριών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, τη χρονιά που πέρασε σημειώθηκαν 14 πνιγμοί και έγιναν 88 διακομιδές ασθενών από το κέντρο υγείας Θάσου προς το γενικό νοσοκομείο Καβάλας. Ακόμα, έγιναν 35 συλλήψεις για ναρκωτικά και 28 για άλλα αδικήματα του ποινικού κώδικα, ενώ βεβαιώθηκαν 4.866 παραβάσεις αλιευτικής νομοθεσίας, αιγιαλού και κώδικα οδικής κυκλοφορίας με το ύψος των προστίμων να φτάνει στο 1.342.281 ευρώ.