Είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί πάνω σε λίμνη της Ελλάδος…

Ο τόπος μας

Ο Άγιος Αχίλλειος είναι νησίδα της Μικρής Πρέσπας, σε αβαθή και ελώδη θέση της λίμνης.

Η νησίδα βρίσκεται -όπως και όλη η περιοχή της λίμνης- σε μεγάλο υψόμετρο που πλησιάζει τα 900 μέτρα. Συνδέεται με πλωτή γέφυρα μήκους 650μ. ενώνοντας τον Άγιο Αχίλλειο με την απέναντι όχθη. Η ονομασία της, όπως και του οικισμού, προέρχεται από τον Άγιο Αχίλλειο τον Καππαδόκη, επίσκοπο Λαρίσης, κατά τον 4ο αιώνα. Μαζί με το νησί Ιωαννίνων, είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδος.

Στον οικισμό υπάρχουν μόνο έντεκα σπίτια, αφού ο θρύλος λέει πως, αν χτιστεί ένα καινούριο σπίτι στο νησάκι, κάποιο από τα παλιά θα πέσει! Σε παλιότερες εποχές, όλο το νησί ήταν οχυρωμένο.

Η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, είναι ερειπωμένος βυζαντινός ναός του 10ου-11ου αιώνα, οικοδομημένος στο σημείο όπου βρισκόταν μεγαλύτερος παλαιοχριστιανικός ναός του 6ου αιώνα. Στο διακανικό του ναού εικάζεται πως ήταν τοποθετημένο το λείψανο του Αγίου Αχιλλείου και ότι στο δεξιό κλίτος τάφηκε ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ, ο οποίος κατείχε την περιοχή για περίπου 15 έτη, μέχρι που την επανάκτησαν οι βυζαντινοί.

Αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο στο νησάκι είναι το μοναστήρι της Παναγίας Πορφύρας (αρχές 16ου αιώνα), ενώ υπάρχουν οι εκκλησίες των Αγίου Γεωργίου, Αγίου Δημητρίου (12ος – 14ος αιώνας) και Δώδεκα Αποστόλων (11ος-12ος αιώνας).

Διαδώστε το Εδώ ζεις