Φοβάστε τον κορωνοϊό; Σε αυτό το ελληνικό νησάκι τον… “πέταξαν στη θάλασσα”

Ο τόπος μας

Ευοίωνες είναι οι προοπτικές για την νέα τουριστική περίοδο στο Μεγανήσι, καθώς κατατάσσεται στα πρώτα covid-free ελληνικά νησιά . Βρίσκεται μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πριγκηπονήσων Λευκάδας, γι’αυτό και ονομάζεται έτσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο δήμαρχος Παύλος Δάγλας, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα εμβολιάστηκαν όλοι όσοι είναι άνω των 18 ετών. Στις 4 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η 2η φάση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για 445 άτομα. Επίσης, την ίδια ημέρα, έγινε η 1η δόση του εμβολίου σε 167 κατοίκους, ώστε στις 24 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία θα ολοκληρωθεί για αυτούς η 2η φάση, το ποσοστό των εμβολισμένων πολιτών στο Μεγανήσι, θα ανέλθει στο 85%.

Κοντά στο Μεγανήσι, covid-free νησάκια είναι πλέον ο Καστός και ο Κάλαμος, όπου οι λιγοστοί κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί.

Η ιστορία του νησιού

Μεγανήσι, μια άγνωστη όαση στο Ιόνιο, μια ανάσα από τη Λευκάδα [εικόνες]

Στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στον καιρό του Στράβωνα το Μεγανήσι ονομαζόταν Τάφος ή Ταφιάς και ανήκε στους λεγόμενους Ταφίους Νήσους, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά μεταξύ Ακαρνανίας και Λευκάδας, όπως ο Κάλαμος (παλαιότερα Κάρνος), ο Καστός, η Άτοκος και το Αρκούδι. Κατά την εποχή του χαλκού αποτελούσε κέντρο του πειρατικού λαού των Τηλεβόων, οι οποίοι ονομάζονταν και Ταφίοι από το αρχαίο όνομα του Μεγανησίου και είχαν κυριαρχήσει στην γύρω θάλασσα. Με την παρακμή των Τηλεβόων το Μεγανήσι ακολούθησε την ιστορική πορεία της Λευκάδας μέχρι τις μέρες μας.

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, κατά την περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου σε θαλάσσια σπηλιά του Μεγανησίου είχε την μυστική του βάση το υποβρύχιο Παπανικολής.

Διαδώστε το Εδώ ζεις