Πρεμιέρα για την πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους…

Ελληνικός κινηματογράφος Σαν Σήμερα

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους, στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, η «Γκόλφω», έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους, σαν σήμερα, στις 22 Ιανουαρίου του 1915, στον κινηματογράφο «Πάνθεον», της πλατείας Ομονοίας. Είναι ασπρόμαυρη και βουβή.

Είναι, επίσης, η πρώτη ταινία «φουστανέλας», ενός αποκλειστικά ελληνικού κινηματογραφικού είδους, που άκμασε τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Μάλιστα λέγεται ότι ο σκηνοθέτης της ταινίας, Κωνσταντίνος Μπαχατώρης, ξόδεψε 100.000 δραχμές για την ταινία, ποσό μυθικό για την εποχή εκείνη…

Πρόκειται για διασκευή του βουκολικού δραματικού ειδυλλίου σε πέντε πράξεις του Σπύρου Περεσιάδη. Γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε θεατρικά στην Ακράτα, τον τόπο διαμονής του συγγραφέα, το 1893. Η απήχηση που γνώρισε το έργο ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι μικροί θίασοι να το θεωρούν «σωσίβιο των θιάσων», το έργο δηλαδή που πάντα θα εξασφάλιζε θεατές. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε μεταφέρθηκε λίγα χρόνια μετά, το 1915 και στον κινηματογράφο.

Στην ταινία αυτή συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Βιργινία Διαμάντη (πρωταγωνίστρια), Ολυμπία Δαμάσκου, Διονύσης Βεντέρης, Γεώργιος Πλούτης, Ζάχος Θάνος, Θόδωρος Λιτός, Παντελής Λαζαρίδης και Χρυσάνθη Χατζηχρήστου. Την προσαρμογή του σεναρίου έκανε ο Σπύρος Περεσιάδης, σκηνοθέτης ήταν ο Κωνσταντίνος Μπαχατώρης.

ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΧΩΡΑΝΕ: "Γκόλφω": Η πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους

Σύνολο επισκέψεων 1,962 , Σήμερα 1