Αυτό είναι το δικό μας Όσκαρ…

Σαν Σήμερα

Όλος ο κόσμος αυτές τις ημέρες ζει στον αστερισμό των βραβείων Όσκαρ… Ο Μάρτιος των Όσκαρ, όμως, έχει και ελληνικό χρώμα…

Σαν σήμερα, στις 29 Μαρτίου του 1982, ανήμερα των 39ων γενεθλίων του, ο μουσικός και συνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, τιμήθηκε με Όσκαρ για την μουσική επένδυση της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς».

Ένα μεγάλο μέρος των συνθέσεων του Παπαθανασίου δημιουργήθηκαν για να πλαισιώσουν κινηματογραφικές παραγωγές ως σάουντρακ. Κορυφαίο σάουντρακ θεωρείται το “Οι δρόμοι της φωτιάς” (Chariots of Fire). Η ταινία εξιστορεί την προσπάθεια τριών Βρετανών δρομέων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι.

Βαγγέλης Παπαθανασίου: «Oλοι είμαστε συνάθροιση δισεκατομμυρίων ετών μνήμης» | tovima.gr

Ο Παπαθανασίου έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF, που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. Επίσης, το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη, ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Κορέα – Ιαπωνία.

Δείτε και ακούστε τη μουσική επένδυση του Β. Παπαθανασίου που κέρδισε το Όσκαρ.

Σύνολο επισκέψεων 1,273 , Σήμερα 3