Ένας ύπνος που γεννά τέρατα…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Το έργο φέρει τον τίτλο “Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα”, του 1803, του Ισπανού ζωγράφου και χαράκτη, Φρανθίσκο Γκόγια υ Λουθιέντες (Francisco GOYA y Lucientes) που πέθανε σαν σήμερα, 16 Απριλίου του 1828. Περιλαμβάνεται στην έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης.

Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα 80 χαρακτικά της σειράς «Los Caprichos» που δημιούργησε ο Ισπανός εικαστικός τον 18ο αιώνα, θέλοντας να ασκήσει με τις δραματικά γραμμένες με τα αιχμηρά εργαλεία της οξυγραφίας εικόνες του καυστική κριτική στην υποκριτική και θρησκόληπτη άρχουσα τάξη της μοναρχικής Ισπανίας. Ενάντια στις «…κοινές προκαταλήψεις και τις παραπλανητικές πρακτικές που τα έθιμα, η αμάθεια και η ιδιοτέλεια έχουν καταστήσει συνήθεια».

Ένας άνδρας ντυμένος με ρούχα εποχής, ίσως ο ίδιος ο ζωγράφος, έχει ακουμπήσει πάνω στο γραφείο του, όπου βρίσκονται σκόρπια πινέλα και κοντυλοφόροι, και έχει παραδοθεί στον ύπνο. Ολόγυρα του φτερουγίζουν απειλητικές τερατώδεις νυχτερίδες, πουλιά με γαμψά ράμφη. Ένα απ’ αυτά του έχει αρπάξει τα πινέλα του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς “η οργιαστική φαντασία του δημιουργού υποστηρίζεται από έναν απαράμιλλο, ευρηματικό και τολμηρό τεχνίτη”. Την τέχνη του χαράκτη την είχε διδαχτεί, όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος, μελετώντας τον Ρέμπραντ που τον θαύμαζε απεριόριστα και μάλιστα κατείχε δέκα αντίτυπα από τις θαυμαστές οξυγραφίες του.

Σύνολο επισκέψεων 592 , Σήμερα 1