Επιστήμονες: Προσοχή, αυτοί οι τρεις παράγοντες συμβάλουν στο να χάσουμε… το μυαλό μας

Υγεία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου και της γνωστικής έκπτωσης, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 2.675 ανθρώπους μέσης ηλικίας.

Οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου αξιολογήθηκαν ως σημείο αναφοράς και περιλάμβαναν την υπέρταση, τον διαβήτη, την παχυσαρκία, την υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα. Επίσης χορηγήθηκαν γνωστικά τεστ για την αξιολόγηση της μνήμης, της εκτελεστικής λειτουργίας και της ταχύτητας επεξεργασίας, ως σημείο αναφοράς καθώς και πέντε χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ένα ποσοστό 5% των συμμετεχόντων παρουσίασε επιταχυνόμενη γνωστική έκπτωση κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ετών. Έπειτα από τη χρήση πολυμεταβλητής ρύθμισης, το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης συσχετίστηκαν με αυξημένη πιθανότητα επιταχυνόμενης έκπτωσης, ενώ δεν βρέθηκαν σχετικοί συσχετισμοί για την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη.

Σκάκι και σταυρόλεξο τα «όπλα» ενάντια στην άνοια! – Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

Ο αυξημένος αριθμός καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης επιταχυνόμενης γνωστικής έκπτωσης ενώ βρέθηκε, επίσης, αυξημένη πιθανότητα επιταχυνόμενης γνωστικής έκπτωσης, όταν βάσει του αλγόριθμου Φράμινγκαμ για την αξιολόγηση κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, η βαθμολογία ήταν ≥ 10.

Σύμφωνα με τους ερευνητές: Οι ενήλικες μέσης ηλικίας με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, ιδιαίτερα αυτοί με υπέρταση, διαβήτη καθώς και όσοι καπνίζουν ή εμφανίζουν πάνω από έναν καρδιαγγειακό παράγοντα κινδύνου, μπορεί να αντιπροσωπεύουν κρίσιμες υπό-ομάδες για πρώιμη παρακολούθηση και εκπαίδευση. Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το psychologynow.gr

https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxikis-ygeias/egkefalos/egkefaliki-leitourgia/9558-to-kapnisma-i-ypertasi-kai-o-diavitis-syndeontai-me-epitaxynomeni-gnostiki-ekptosi-sti-mesi-ilikia.html?fbclid=IwAR0HiPangwttC4MuvY_LTQNJNrBkKZomjuhJXCY58uH8_e5YD5r2_OV0GR0

Σύνολο επισκέψεων 406 , Σήμερα 1