Έχετε συσσώρευση λίπους στην κοιλιά; Δεν οφείλεται σε αυτό που πιστεύετε… Έκπληκτοι και οι επιστήμονες

Υγεία

Νέα έρευνα άφησε έκπληκτους και τους επιστήμονες… Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά κατά τη μέση ηλικία δεν μπορεί να αποδοθεί σε μειωμένο μεταβολισμό, σύμφωνα με μεγάλη  έρευνα που ανέλυσε την χρήση ενέργειας του σώματος.

Η μελέτη, που έγινε σε 6.400 άτομα, από μόλις οκτώ ημερών έως 95 ετών, σε 29 χώρες, υποδεικνύει ότι ο μεταβολισμός παραμένει απολύτως σταθερός κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας. Κορυφώνεται στην ηλικία του ενός έτους, είναι σταθερός από 20 έως 60 ετών και στη συνέχεια μειώνεται αμείλικτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αποκαλύπτουν εκπληκτικές νέες γνώσεις για το σώμα. Και όσο μεγαλύτερο είναι το σώμα, είτε πρόκειται για φουσκωμένους μύες, είτε για υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται για να λειτουργεί.

Σύμφωνα με τα ευρύματα των επιστημόνων:

  • Από τη γέννηση έως την ηλικία του ενός έτους, όταν ο μεταβολισμός μεταβάλλεται από το να είναι ίδιος με της μητέρας σε 50% υψηλότερο από αυτόν των ενηλίκων

  • Μία ήπια επιβράδυνση έως την ηλικία των 20 ετών, χωρίς καμία κορύφωση κατά τη διάρκεια όλων των αλλαγών της εφηβείας

  • Καμία απολύτως αλλαγή μεταξύ των ηλικιών 20 και 60 ετών

  • Μία μόνιμη μείωση, με ετήσιες πτώσεις που, μέχρι τα 90, φτάνουν τον μεταβολισμό σε επίπεδα 26% χαμηλότερα από ό, τι στη μέση ηλικία.

Σωστοί και λάθος τρόποι να μετρήσουμε το λίπος μας

«Είναι μια εικόνα που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ και υπάρχουν πολλές εκπλήξεις», δήλωσαν οι ερευνητές. Όπως σημειώνουν, το πιο εκπληκτικό είναι ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε όλη την ενήλικη ζωή – εάν αντιμετωπίζετε συσσώρευση λίπους στην κοιλιά κατά τη μέση ηλικία, δεν μπορείτε πλέον να το αποδίδετε σε μείωση του μεταβολικού ρυθμού.

Επίσης, η μελέτη έδειξε πως δεν υπήρξε καμία μεταβολική αύξηση κατά την εφηβεία ή την εγκυμοσύνη και καμία επιβράδυνση του μεταβολισμού γύρω από την εμμηνόπαυση. Εξάλλου ο υψηλός μεταβολισμός στα πρώτα χρόνια της ζωής υπογραμμίζει πόσο σημαντική στιγμή αποτελεί στην ανάπτυξη ενός παιδιού και γιατί ο υποσιτισμός στην παιδική ηλικία μπορεί να έχει αποτελέσματα που θα κρατήσουν μία ζωή. Πηγή, περιοδικό Science.

Σύνολο επισκέψεων 4,221 , Σήμερα 1