Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο που άντεξαν στο πέρασμα χιλιετιών… Ανάμεσά τους δύο ελληνικές

Κόσμος

Έχουν αντέξει στο πέρασμα χιλιετιών με τα σημάδια του χρόνου και της ιστορίας να είναι χαραγμένα πάνω τους περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες πόλεις του κόσμου. Με εκπληκτική αρχιτεκτονική, ιστορίες που έχουν να διηγηθούν θαύματα που ξεχωρίζουν σε κάθε σημείο τους.

Ανάμεσά τους δύο ελληνικές: η μία είναι φυσικά η Αθήνα και η άλλη το Άργος…

Αθήνα, Ελλάδα:

Το λίκνο του πολιτισμού και της δημοκρατίας. Είναι από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φθάνει ως το 3.200 π.Χ. Στην Αρχαία Ελλάδα η πόλη αναφερόταν στον πληθυντικό αριθμό: «Ἀθῆναι» καθώς αποτελούσε συνοικισμό των διάσπαρτων δήμων της Αττικής, τους οποίους σύμφωνα με το μύθο, συνένωσε ο μυθικός βασιλιάς Θησέας. Το 19ο αιώνα το όνομα αυτό επανήλθε ως το επίσημο όνομα της πόλης. Το 1979, με την εγκατάλειψη της καθαρεύουσας, το όνομα «Αθήνα» καθιερώθηκε ως το επίσημο. Στην Αθήνα βρίσκονται δύο Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Ακρόπολη και η μεσαιωνική Μονή Δαφνίου.

Χαμός από τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία στην Αθήνα - ΤΑ ΝΕΑ

Άργος, Ελλάδα:

Θεωρείται η αρχαιότερη πόλη στην Ηπειρωτική Ευρώπη λόγω της ύπαρξης πολλών αρχαιολογικών μνημείων που χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, όταν αποτελούσε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού και μια από τις παλαιότερες στον Ελλαδικό χώρο. Το όνομα της πόλης είναι αρχαιότατο και πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για την ετυμολογική προσέγγισή του. Η επικρατέστερη άποψη θεωρεί το όνομα ως κατάλοιπο της πελασγικής γλώσσας, αυτής δηλαδή του λαού που ιστορικά εγκαταστάθηκε πρώτα στην περιοχή του Άργους, στην οποία σήμαινε “κάμπος”.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το Άργος για μαθητές της Γ ...

Δαμασκός, Συρία.

Η πόλη, παρόλο ότι είναι από τις πιο παλιές, ελάχιστα έχει χάσει από το παλιό της χρώμα και ελάχιστα έχει αλλοιωθεί η πολεοδομία και η αρχιτεκτονική της. Έχει πολλά αξιόλογα κτήρια, μεταξύ των οποίων και το περίφημο Τζαμί των Ομεϋαδών. Οι πρώτες πληροφορίες για την ύπαρξη της Δαμασκού αναφέρονται στο 16ο αιώνα π.Χ., όταν ακόμη βρισκόταν κάτω από την κυριαρχία των Φαραώ της Αιγύπτου.

lifemagazine-syria-damaskos-protevousa | Life Magazine

Ιεριχώ :

Κατοικείται τουλάχιστον 11.000 χρόνια, όπως και η Δαμασκός. Είναι κοντά στον Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη των Παλαιστινιακών περιοχών. Ευρισκόμενη αρκετά κάτω από το επίπεδο της θάλασσας (περίπου 260 μέτρα) 16 χλμ βορείως της Νεκράς Θάλασσας, η Ιεριχώ είναι το χαμηλότερο σημείο του πλανήτη με μόνιμους κάτοικους. Πιστεύεται επίσης ότι είναι μία από τις παλαιότερες συνεχώς κατοικούμενες πόλεις του κόσμου. Αρχαιολογικές έρευνες έχουν ανακαλύψει τα κατάλοιπα πάνω από 20 διαδοχικών εγκαταστάσεων στην Ιεριχώ, η πρώτη από τις οποίες είναι 11.000 ετών (9000 ΠΚΕ), σχεδόν στην αρχή του Ολόκαινου. Είναι επίσης η παλαιότερη γνωστή τειχισμένη πόλη.

Ισραήλ: Νομιμοποίησε παράνομο οικισμό στη Δυτική Όχθη ...

Χαλέπι, Συρία:

Ισοπεδωμένη πλέον από τον εμφύλιο η πόλη υπάρχουν ενδείξεις ότι κατοικείται εδώ και 8.000 χρόνια, αλλά οι ανασκαφές σε μια τοποθεσία μόλις 15,5 μίλια βόρεια δείχνουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι υπήρξαν πριν από 13.000 χρόνια. Πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται ίσως για την αρχαιότερη πόλη στον κόσμο.

Συρία: Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Χαλέπι (pics ...

Πλόβντιβ, Βουλγαρία

Η γνωστή στους Έλληνες ως Φιλιππούπολη κατοικείται τα τελευταία.. 6.000 χρόνια! Η Φιλιππούπολη έχει ενδείξεις κατοίκησης από την 6η χιλιετία π.Χ., με ίχνη Νεολιθικού από τα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ. Η Φιλιππούπολη έχει αδελφοποιηθεί με τη Θεσσαλονίκη καθώς και με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

ΠΛΟΒΝΤΙΒ - ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ -

Βύβλος, Λίβανος

Πιστεύεται ότι πρωτοκατοικήθηκε μεταξύ 8800 και 7000 π.Χ. και σύμφωνα με αποσπάσματα αποδιδώμενα στον ημιθρυλικό φοίνικα ιστορικό Σαγχουνιάθων, χτίστηκε από τον Κρόνο ως η πρώτη πόλη στην Φοινίκη. Σήμερα θεωρείται η παλαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη του κόσμου. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Βύβλος - Βικιπαίδεια

Σιδώνα, Λίβανος – 6.000 χρόνια.

Το όνομά της προέρχεται σύμφωνα με τον Ιώσηπο από το μεγαλύτερο γιο του Χαναάν, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τα πολλά ψάρια της, της έδωσαν το όνομα. Η Σιδώνα αναφέρεται από τον Όμηρο.

Σιδώνα, μια πανάρχαιη γειτονική μας πόλη

Ρέι, Ιράν: 8.000 χρόνια

Είναι η παλαιότερη πόλη της επαρχίας που υπάρχει ώς σήμερα. Γνωστή στην αρχαιότητα ως Ράγαι, στα ελληνιστικά χρόνια ο Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ την ανοικοδόμησε με την ονομασία Ευρωπός, σε ανάμνηση της πατρίδας του στο Κιλκίς.

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Η Ιερουσαλήμ είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της παγκόσμιας ιστορίας. Την ίδρυσαν οι Καναανίτες το 2000 π.Χ. Το 1400 π.Χ. ήταν υποτελής στον Φαραώ της Αιγύπτου. Κατοικείται εδώ και 4.000 με 5.000 χρόνια. Είναι πόλη, η οποία αποτελεί ιουδαϊκό, χριστιανικό και ισλαμικό κέντρο θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας.

Γιατί η Ιερουσαλήμ δεν είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ

Λουογιάνγκ, Κίνα

Βρίσκεται στην Κεντρική Πεδιάδα της Κίνας και είναι ένα από τα λίκνα του κινεζικού πολιτισμού και μία από τις Τέσσερις Μεγάλες Αρχαίες Πρωτεύουσες της Κίνας. Οι άλλες τρεις είναι το Πεκίνο, το Ναντζίνγκ και το σημερινό Σιάν. Με περισσότερο από 5.000 χρόνια πολιτισμού, 4.000 χρόνια ιστορίας ως πόλη, υπήρξε η πρωτεύουσα για 13 δυναστείες και 105 περίπου αυτοκράτορες.

Henan Luoyang: Longmen Grottoes Fengxian Temple Rocana Buddha ...

Βαρανάσι, Ινδία

Κατοικείται για περισσότερο από 5.000 χρόνια. Η πόλη, θεωρείται ιερή από τους Ινδουιστές, τους Βουδιστές, και τους Τζαϊνιστές, ενώ πρόκειται για μία από της παλαιότερες συνεχόμενα κατοικημένες πόλεις στην Ιστορία.

Ταξίδι. Ινδία. Βαρανάσι. H ατελείωτη θάλασσα των χρωμάτων ...