Θαυμάσιες τοιχογραφίες από τον πρώτο προηγμένο πολιτισμό της Ευρώπης…

Πολιτισμός

Ο μινωικός πολιτισμός ήταν ένας πολιτισμός της Εποχής του Χαλκού στο νησί της Κρήτης και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, άνθισε από το 3000 π.Χ. έως 1450 π.Χ. Αντιπροσωπεύει τον πρώτο προηγμένο πολιτισμό της Ευρώπης, ο οποίος άφησε πίσω του μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα, εργαλεία, έργα τέχνης, συστήματα γραφής και ενα εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο.

Το Aνάκτορο της Kνωσού είναι το μεγαλύτερο από τα κέντρα της μινωικής εξουσίας. Πρόκειται για ένα κτιριακό συγκρότημα που αναπτύσσεται σε χώρο 22.000 τ.μ. Χτισμένο σ’ ένα κατά μεγάλο ποσοστό τεχνητό λόφο και ήταν το εντυπωσιακότερο από τα μινωικά ανάκτορα.

Αποτελούσε το κέντρο διοίκησης της μινωικής Κνωσού, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου.

Ανάμεσα στα άλλα σπουδαία αρχαιολογικά εκθέματα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει απο κοντά μερικές από τις γνωστότερες τοιχογραφίες του Μινωικού πολιτισμού, που απεικόνιζαν πιθανόν θρησκευτικές τελετές.

Στην πρώτη φωτογραφία είναι η τοιχογραφία «Γαλάζιες Κυρίες”. Πρόκειται για τμήμα τοιχογραφικής σύνθεσης με γυναικείες μορφές σε γαλάζιο φόντο, που φορούν πολυτελή ενδύματα και πλούσια κοσμήματα στο λαιμό, τα χέρια και τα μαλλιά. Αν και αποσπασματικά σωζόμενη, μεταδίδει την αίσθηση της χλιδής και της ευμάρειας της ανακτορικής αυλής, αλλά και της φιλαρέσκειας των κυριών, που επιδεικνύουν με την κίνηση των χεριών τον πλούτο των κοσμημάτων τους.

Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι η τοιχογραφία των δελφινιών. Διακοσμούσε τους τοίχους του μεγάρου της βασίλισσας στο παλάτι της Κνωσσού. Λίγα κομμάτια σώζονται από την τοιχογραφία, αρκετά όμως για να αναπαρασταθεί η σύνθεση των δελφινιών που παίζουν στα κύμματα με μικρότερα ψάρια. Γίνεται φανερό ότι η αγάπη των Μινωιτών για τη θάλασσα, που δημιούργησε τόσα αριστουργήματα στην κεραμική, ενέπνευσε και μεγαλύτερες συνθέσεις.

Μπορεί να είναι εικόνα εσωτερικός χώρος

Σύνολο επισκέψεων 2,168 , Σήμερα 5