Τώρα, δεν θα θέλατε να φάτε ένα γλυκό; Αυτό είναι το νησί των σιροπιαστών γλυκών…

Διατροφή

Αν θέλει κανείς να μιλήσει για τη γαστρονομία στην Άνδρο, θα πρέπει πρώτα να αναφερθεί στα γλυκά της –και ειδικά στα σιροπιαστά γλυκά του κουταλιού. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το καρυδάκι, καθώς το νησί έχει άφθονες καρυδιές. Επίσης  το τυλιχτό νερατζάκι, το τριαντάφυλλο (ροδοζάχαρη), το βύσσινο, ο μοναδικός ανθός λεμονιάς.

Αξίζει να δοκιμάσει κανείς το παμπιλόνι. Πρόκειται για φρούτο που βρίσκετε αποκλειστικά στην Άνδρο και είναι μεγάλο εσπεριδοειδή, σχεδόν σαν πεπόνι, στενός συγγενείς με το κίτρο. Η φλούδα του χρησιμοποιείται για το πασίγνωστο γλυκό κουταλιού του νησιού.

Ιδιαίτερα δημοφιλή γλυκά είναι τα αμυγδαλωτά με ανθόνερο, που έχουν μοναδική μυρωδιά και γεύση, τα καλτσούνια με γέμιση καρύδι και μέλι και το παστέλι, που φτιάχνεται από ντόπιο καρύδι και σουσάμι.

Οι παστελαριές είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση: πρόκειται για ξερά σύκα, με τριμένο καρύδι, κανέλα και σουσάμι. Στα ζαχαροπλαστεία του νησιού μπορεί κανείς να βρει σουμάδα, ένα δροσερό ποτό από πικραμύγδαλο το οποίο συνήθως προσφερόταν στους γάμους.

20414_264574766998985_653936455_n_F1473