Αργά, σταθερά και με απόσταση… Μόνο έτσι θα περάσετε μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες της Ελλάδας

Ο τόπος μας

Εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στην κυκλοφορία και για τα βαρέα οχήματα, η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων στην Κοζάνη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης ρωγμών που ήταν επικίνδυνες για τη διέλευση οχημάτων.

Όμως, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Γέφυρα Σερβίων στην Κοζάνη θα έχει ορισμένους περιορισμούς, όπως ότι τα βαρέα οχήματα θα διασχίζουν την γέφυρα με ταχύτητα όχι μεγαλύτερη των 40 χλμ. Επίσης η μεταξύ τους απόσταση θα πρέπει να είναι τα 100 μέτρα.  Ακόμη έχει εγκατασταθεί ειδικός εξοπλισμός, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου θα καταγράφει την συμπεριφορά της γέφυρας σε συνθήκες κανονικής κυκλοφορίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 17 Μαρτίου 2023 για λόγους ασφαλείας, είχε απαγορευτεί η διέλευση παντός οχήματος από την γέφυρα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επείγουσες εργασίες που αφορούσαν σε πολύ εξειδικευμένες τεχνικές παρεμβάσεις μεγάλης ισχύος για την ενίσχυση της αντοχής της γέφυρας σε δύο αρθρώσεις της, όπου εντοπίστηκαν ρωγμές οι οποίες μεγάλωναν μέρα με την ημέρα.

Στις 3 Ιουνίου 2023, μετά από 79 ημέρες που ίσχυε η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας στη Γέφυρα Σερβίων, δόθηκε ξανά σε κυκλοφορία, με εναλλακτική μονοδρόμηση, μόνο για τα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα και για κάθε είδους οχήματος με μεικτό βάρος μικρότερο των 3,5 τόνων.

Η γέφυρα των Σερβίων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της χώρας μετά από αυτή του Ρίου και κατασκευάστηκε το 1975 όταν η ΔΕΗ κατασκεύασε το φράγμα του Πολυφύτου, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας.