Καταρρέει μόνο του… Επιχείρηση σωτηρίας του μοναδικού τζαμιού που δεν είχαν γκρεμίσει οι κάτοικοι

Ο τόπος μας

Τέμενος Κουρσούμ Καστοριάς.

Η Καστοριά είχε 7 τζαμιά από τα οποία σώζεται μονάχα το ονομαζόμενο Κουρσούμ(λι) Τζαμί (Κουρσούμ = μολυβδοσκέπαστο) σε πολύ κακή κατάσταση. Είναι και το μοναδικό τέμενος που γλίτωσε την ισοπέδωση, ενώ τα υπόλοιπα 6 κατεδαφίστηκαν, παρ’ όλο που είχαν κηρυχθεί ως μνημεία, επειδή κάτοικοι ήθελαν να… εξαφανίσουν τα ίχνη της μακραίωνης οθωμανικής σκλαβιάς, στις δεκαετίες του 1910 και του 1920.

Το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί τώρα να το διαφυλάξει… Το έργο, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ, προβλέπει την αποκατάσταση του τεμένους το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Καστοριάς. Πρόκειται για μονόχωρο τρουλαίο κτίσμα, στον τύπο των επαρχιακών οθωμανικών τεμενών που συναντώνται στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Το Κουρσούμ τζαμί δίχασε την Καστοριά -Χαμός στο δημοτικό συμβούλιο [εικόνες & βίντεο] | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Επιστήμονες θεωρούν ότι είναι έργο του μεγαλύτερου Οθωμανού αρχιτέκτονα του Μιμάρ Σινάν, συνεπώς είναι κτισμένο τον 16ο αι. Το Κουρσούμ ήταν το καθεδρικό τέμενος των Οθωμανών της πόλης. Χώρος λατρείας των Οθωμανών για 370 χρόνια μέχρι την απελευθέρωση. Κηρύχθηκε από το Ελληνικό Κράτος ως διατηρητέο μνημείο το 1924. Το Κουρσούμ Τζαμί έχει πλέον μισό τον μιναρέ του και παραμένει μέχρι σήμερα «ρημάδι»… Είναι χαρακτηριστική η πινακίδα  της αρχαιολογικής υπηρεσίας: «Προσοχή. Κίνδυνος κατάρρευσης».