Αναστηλώνουν τα ερείπια του ιστορικού γεφυριού του Πασά που ανατίναξαν οι Νεοζηλανδοί το 1941…

Πολιτισμός

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Πολιτισμού πήραν την απόφαση να αναστυλώσουν το ιστορικό πέτρινο Γεφύρι του Πασά στα Γρεβενά.

Εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Εκπόνηση έρευνας για την συντήρηση, ενίσχυση, ανακατασκευή και ανάδειξη παραδοσιακών λίθινων κατασκευών μεταξύ των οποίων και παραδοσιακών λίθινων γεφυρών”. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν 204.600 €, από την Περιφέρεια, ώστε σε διάρκεια 18 μηνών θα καταγραφεί η υπάρχουσα κατάσταση, αλλά και η σε βάθος ολιστική διερεύνηση του μνημείου. Επίσης κα κατατεθούν τελικές προτάσεις για την ανακατασκευή και την ανάδειξη τόσο της πέτρινης γέφυρας, όσο και του περιβάλλοντος χώρου.

Η Δυτική Μακεδονία έχει το μεγάλο προνόμιο να διαθέτει ένα τεράστιο αριθμό γεφυριών. Ο νομός Γρεβενών περιλαμβάνει 17 γεφύρια. Τα περίφημα πέτρινα γεφύρια, χτισμένα από μάστορες της πέτρας, οι οποίοι μεγαλούργησαν μέχρι και πριν από μερικές δεκαετίες.

Το γεφύρι του Πασά που κτίστηκε τον 17ο αι., ανατινάχτηκε από τους Νεοζηλανδούς στις 14 Απριλίου 1941, καθυστερώντας την προέλαση του Γερμανικού Στρατού. Στο βιβλίο του, ο Φρανσουά Πουκεβίλ «Ταξίδι στη Δυτική Μακεδονία» αναφέρει ότι το γεφύρι είχε πέντε καμάρες, η κάθε μία με διαφορετικό άνοιγμα. Το μήκους του έφτανε τα 100 μέτρα. Το ύψος της μεγάλης καμάρας έφτανε στα 15 μέτρα.